Да пестим вода е модерно

tavan3
Опънат таван за банята – защо да го изберем?
24.06.2011
Indians_BathTPSteam
История на индианската баня – темаскал
24.06.2011
CeramixBlue_01

смесител CeraMix на Ideal Standard

По данни на ООН над 1 милиард души на планетата нямат достъп до чиста питейна вода, а домовете на над 2,5 милиарда  не са включени в канализация. Следствие на това е и още по-черната статистика: над 5 000 деца умират всеки ден от лечими болести и зарази, пренасяни по водата. В една друга част на света, в т. нар. развити страни,  питейната вода се разхищава абсолютно безнаказано. И колкото по-високотехнологични стават производствата и домакинствата, толкова повече вода потребяват.Добрата новина е, че образованото човечество във все по-висока степен развива своето екологично съзнание. Да обичаш природата съвсем не значи само да й се възхищаваш и да се ползваш от нейните блага. Модерното гражданско поведение  включва ясна позиция на осъзната  отговорност към естествените  ресурси.  Да си отговорен вече изисква да си  информиран, съпричастен и грижовен в мислите и делата си.
Как напрактика да се случи това ли? Не е нужно да застанете  начело на мащабна демонстрация  във връзка с последиците от глобалното затопляне. Можете простичко да изразявате твърдата си гражданска позиция и вкъщи, при това ежедневно и ежеминутно… в банята.


Ето още няколко факта, които може би ще ви накарат да се замислите

и да промените ритуалите си, свързани с водата.

Моделът The Gap на Roca

Изследванията показват, че половината вода, нужна за домакинството, се харчи в банята като 20% от нея изтичат през тоалетната. Тези цифри може да са в пъти по-малки във вашия дом, стига да приучите себе си и членовете на семейството на няколко прости зелени навика.

Най-много чиста питейна вода “поглъща” тоалетната

Според статистиката годишната консумация на вода от тоалетната чиния на  4-членно семейство  е 52 600 литра.   Това е при вместимост на казанчето 6 л, каквито са повечето модели в България. За сравнение в САЩ тази ситуация се е променила още преди 20 години. След като през 1992 година се приема специален Закон за водо – и енергоспестяването в щатските бани масово подменят тоалетните казанчета. Новите са с максимален капацитет 4,5 литра, което от своя страна намалява водните разходи с близо 40 %.


У нас норми за водоспестовност няма и скоро едва ли ще бъдат въведени, като се има предвид, че всъщност най-големите загуби на питейна вода се правят от ВиК дружествата. Остава ни да подхранваме все още крехкото си екосъзнание със самодисциплина.


•   Спрете да използвате тоалетната като пепелник или кошче за боклук. Колкото и икономичен да е моделът, в който сте инвестирали, с всяко измиване на WC-то в канала изтичат десетки литри чиста питейна вода.

•    Запушете течовете. Според еколозите, а и според Фън шуй с тях парите ви изтичат в канала.  Ако казанчето ви непрекъснато шуми, значи някъде има пробив. Дори и да не виждате теча, това не значи, че той не съществува. Тествайте като капнете няколко капки цветен сок или хвърлете косъм в казанчето. Ако има проблем гърнето ще се оцвети още преди да сте пуснали водата.

•    Когато си избирате нова санитария, питайте с колко литра се измива гърнето. Моделите на по-добрите производители стандартно са 4,5 л за пълно измиване и с половин цикъл от 3 л. Ако си купите такава тоалетна, не се отказвайте да се научите да ползвате бутона на половин измиване, който наистина пести, но само ако го натиснеш.
Поредица от иновационни еко-решения в тази област представи през последните години компанията Roca. Преди две години марката заслужено съсредоточи вниманието на потребители и конкуренти с модела W+W. Уникалната мивка и тоалетна, свързани в една система за първи път прилагат напълно нова концепция за рециклиране и пестене на вода, която от умивалника се събира в казанчето и се използва за обливане на клекалото. На последното световно изложение ISH във Франкфурт, Roca представиха друг любопитен еко-модел – тоалетна без казанче. Контейнерът за вода на In Tank е вграден в самия корпус долу под чинията и има нужда само от 2.5 л вода, което е почти три пъти по-малко в сравнение със стандартните 6 л. Ако този модел се развие и бъде приет от пазара, това ще е истинска революция в тоалетните, които не са претърпели сериозна промяна поне от 150 години.акрилна хидромасажна колона Flat на RocaПестете водата под душа

За вземане на душ е нужна 7 пъти по-малко вода, отколкото за вана, посочват цифрите (при това е и по-хигиенично).  Ето обаче и още едно едно сравнение. Старите стандартни душове харчат 15-20 литра за минута, докато по-новите пускат не по-вече от 9 литра. Това означава, че ако сутрешният ви душ трае 6 минути икономичните модели ще спестят по 50 л на всеки душ, което е около 20 000 литра за година. Хубавото на повечето нови смесители е, че при главата им е монтиран специален аератор, който разпухва капките с помощна на кислород. Така се създава усещането за силна струя с около 40% по-малко вода.


Що се отнася до хитовите предкризисните огромни душ-пити, които изсипват “гора от дъжд” на едри капки, те са си истинско разхищение, а и вече не са модерни.

Намалете времето под водната струя. Вземайте все по-кратки душове и винаги изключвайте водата, когато се сапунисвате, епилирате или поставяте балсам за коса. По-лесно ще отчитате времето в банята, ако използвате таймер. Стандартен, за варени яйца, ще свърши идеална работа.

Насърчавайте членовете на вашето семейство да ограничават времето под душа до пет минути, не повече. Стимулирайте ги, като им напомняте, че само с една минута по-кратък душ ще спестят хиляди литра питейна вода на година.


смесители М2 на Roca


Инвестицията в нов смесител си заслужава

Старите смесителни батерии оказва се изразходват повече вода даже от душовете – около 16 л/мин.. Особено когато са с разхлабени канели и капещи кранчета. Вместо да поддържате безкрайната битка с теча от чучура, купете си нова батерия. Когато ги избирате, винаги питайте за дебита на модела и типа затварящ механизъм. С много добри характеристики се отличават българските смесители Vidima. Повечето от тях имат признатия за вечен керамичен затварящ механизъм с  CLICK система. Тази система осъществява водоспестяваща функция, контрол на температурата на топлата вода и увеличена работна зона на ръкохватката, което улеснява контрола в зоната на комфорт.


При нормално налягане на водата  максималният дебит от смесителя е 12 литра в минута, а икономичната позиция го намалява на половина.


аератор на ТЕКА

Има и още по-икономичен начин да пестите вода без да губите чувството за плътност и сила на струята – с помощта на допълнителни аератори. Те се поставят  на чучура и правят така, че струята да се газира, като шампанско. Аераторите с марка ТЕКА имат и още една функция. Те разполагат с ограничител на дебита, който не позволява консумация по-висока от 8литра при мивките и 10 литра при душовете и това, дори при неочаквана промяна на налягането в мрежата.


автор: Антоанета Салфидж


Четете цялата статия в сп. «Наш дом», юли, 2011г.

Вашият коментар