Диетата на Аюрведа

200373427-001
Винотерапия вкъщи
22.06.2011
garbage
Пътят на боклука
22.06.2011
kestenite3

Какво е болестта? Да попитаме извора на мъдростта за живота и здравето – аюрведа. „Болестта възниква от промяната в съотношението на трите доши: вата, питта и кафа. Това съотношение е специфично за всеки човек и се определя в момента на неговото зачеване”, казва тя. Дошите са комбинации от енергиите на петте основни стихии, които се срещат у всеки и във всичко. Значи според аюрведа здравето е хармония между енергиите. Но тя никога не е пълна и вечна. Различни фактори могат да увеличават или намаляват дошите, които протичат в човека. Но най-често провокаторите са начинът на хранене, начинът на живот, емоционалните ни нагласи, сезонните промени. Увеличаването на дошите уврежда храносмилателния огън, храната не се преработва напълно и се натрупват несмлени маси, наречени ама. Дебалансираната доша заедно с ама се натрупва в слабите места на тялото и болестта започва да се развива. Виждате ли, храната може да лекува, но може и да убива. Аюрведа диетата ни учи как да превърнем храненето в свой приятел и постоянен лечител.ДИЕТАТА

Важен принцип в аюрведа, който ни дава ключ към разбирането на причините за заболяванията, е „подобното увеличава подобното”. Всяка доша се увеличава от въздействия, които имат същите качества като самата нея.

•    Сухите храни, сушените плодове, студените и леки храни, тичането, скачането, непрекъснатото бързане, прекомерната работа увеличават вата, чиито характеристики са: суха, лека, студена, подвижна.
•    Факторите, които увеличават питта, са горещи, лютиви храни, цитрусови плодове, храни, които са продукт на ферментация, както и горещо и влажно време. Характеристиките на питта са: гореща, влажна, кисела.
•    Факторите, увеличаващи кафа, са студено, влажно време, приемът на млечни продукти, студени, тежки и мазни храни, месо, бездействие, спане през деня. Характеристиките на кафа са: студена, мазна, тежка, бавна.
А увеличаването на дошите, както вече знаете, разболява. Затова ето накратко кои храни трябва да преобладават в храненето на всеки тип, за да се поддържа балансът на енергии.

Подходящи храни за Вата-тип
Сладки, топли храни. Препоръчително е менюто да включва ориз, пшеница, банани, череши, манго, папая, готвени зеленчуци, особено моркови, мляко.

Пдоходящи храни за Питта-тип
Ечемик, овес, грозде, пъпеш, нар, ананас, портокали, аспержи, краставици, картофи, зелен фасул, меласа, мед.

Подходящи храни за Кафа-тип
Всички видове кълнове, ябълки, круши, маруля, броколи, краставици, картофи, мляко, мед, морски храни, пилешко.

С ритъма на природата

В аюрведа храненето през деня е съгласувано с ритъма на природата.
Според индийската традиция през денонощието на всеки 4 часа се сменят последователно три периода, които са свързани със слънчевата активност.

I период – покоят Капха
Започва от изгрева на слънцето до 10 часа. Като правило утрото е спокойно и на физиологично ниво на организма това се отразява със спокойствие и тежест на тялото.

II период – енергийна активност Питта
Продължава от 10 до 14 часа и се характеризира с високото разположение на слънцето. През това време хората са особено гладни, т.е. „храносмилателният огън е най-силен”.

III период – двигателна активност Вата
Продължава от 14 до 18 часа. Слънцето е нагряло земята и въздуха. Започва движението на въздушните маси, появява се вятър и всичко се движи – люлеят се клоните на дърветата, тревата, водата и т. н. Вата е периодът на най-голямата работоспособност.

След това всичко се повтаря: от 18 до 22 часа – Капха, от 22 до 2 часа – Питта, от 2 до 6 часа – Вата.

Съобразно този ритъм аюрведа препоръчва:

Ставайте в периода Вата,
т.е. малко по-рано от 6 часа, и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни.
Изпийте чаша топла вода. Вата засилва работата на червата и способства за „евакуацията” на съдържанието в дебелото черво.
При поява на глад закусете с плодове.

В периода Пита (особено от 12 до 14 часа) изяжте по-голямата част от ежедневната си храна. Това трябва да са продукти, богати на скорбяла, в храната трябва задължително да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра – така ще се увеличи храносмилателният огън.

В началото на Капха (18-20 часа) изяжте своята лека вечеря – преди залез слънце. Слънцето залязва и храносмилателният огън намалява. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите.  Повторете дишането през дясната ноздра.

Организирането на хранене по аюрведа задължително върви с цяла поредица от правила:

•    Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната.
Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете. Говорете колкото се може по-малко.

•    Яжте винаги тогава, когато сте гладни. Избягвайте да похапвате между храненията.
•    Обядът трябва да бъде основното ви ядене.

•    Вечер яжте само лека храна и преди всичко немного късно. След ранната вечеря и преди заспиване по възможност не се хранете, понеже храната трудно се преработва и пречи на съня.

•    След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни.

•    Към яденето пийте топла вода, чай или сок.
– Ако пиете мляко, пийте го отделно или заедно със сладки храни (според аюрведа сладки са повечето зърнени храни и плодове). Млякото е самостоятелна храна.

•    Вашата храна – поне на обед – трябва да съдържа всички шест вкусови усещания: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво.

•    По възможност вечер не яжте кисело мляко, извара, сирене, а също и никакви други животински белтъчини – месо и риба.

•    Не гответе и не печете ястия с мед, понеже загретият мед произвежда шлаки.

•    Избягвайте леденостудени храни и напитки. Те отслабват храносмилателната сила.

•    Веднъж приготвени храни не бива да затопляте втори път. Хранете се с прясно приготвена храна.

•    Храната трябва да бъде вкусна, добре подредена и да бъде радост за окото. Трябва да стимулира всичките сетива: основно мирис, вкус и зрение.

•    Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао?

•    Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер.

•    Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия и гледането на телевизия по време на ядене.

Тези кратки предписания са съществена част от разбирането за храненето, което аюрведа предлага. В съчетание с добре балансирани рецепти, индивидуално подбрани според вашия телесен тип, те ще ви помогнат да се научите да се храните така, че да бъдете здрави и щастливи и да водите живот в съгласие със себе си.

автор: Тина Николова

Вашият коментар