Домашна подхранваща маска за лице – правила за приготвяне

med_rozi
Подхранваща бананова маска за лице с мед от рози
12.06.2011
kaisii
Кайсиева маска за лице
12.06.2011
mask_at_home

Маските оказват изключително въздействие върху кожата на лицето, шията и деколтето. Тези части, заедно с ръцете, най-много са изложени на слънцето и климатичните фактори. Редовното прилагане на маски запазва еластичността и добрия вид на кожата. Маските, в зависимост от състава си, почистват, стягат, подхранват и хидратират. Те активизират кръвообръщението и оксидират кожата и така стимулират регенеративните процеси.

Маските трябва да се приготвят непосредствено преди прилагането им като нанасянето се извършва по основните масажни линии – от брадичката към слепоочието, от горната устна към ухото, от средата на челото към слепоочията. Маските не бива да се държат повече от указаното време. Когато сте с маска не правете гримаси и се опитайте да отпуснете максимално лицевите си мускули. Това особено важи за стягащите маски /например с хума и белтък/, тъй като напукването на маската може да задълбочи съществуващите бръчки.

Ето няколко правила, които е добре да спазвате:

1.    Винаги почиствайте основно лицето си, преди да нанесете маската. Добре е да я поставите след къпане, когато порите са отворени и кожата е податлива към въздействие.


2.    Нанасяйте маските за лице върху деколтето и шията. Ако се налага, пригответе си по-голямо количество.


3.    За да използвате максимално времето за себе си съчетайте маската за лице с маската за коса. През двадесетте минути, колкото обикновено трае стандартната маска за лице, легнете и се отпуснете.


4.    Важно правило е да измивате добре лицето след поставяне на маска. Ако маската е на маслена основа, отстранете я внимателно с помощта на хавлия и влажен тампон. Дори кожата ви да е суха, не прекалявайте с маските и кремовете, защото може да запушите порите на кожата.


5.    Не правете избелващи маски, когато се излагате на силно слънце. Най-подходящият сезон за тях са зимата и есента.


6.    Преди нанасяне на избелващи маски намажете веждите и косите по слепоочието с мазен крем, за да избегнете евентуалното им обезцветяване.


7.    Вместо вода от чешмата използвайте замразена и размразена след това вода или билкови отвари.


8.    Избягвайте зоната около очите и устата. Слагайте върху очите си студени компреси от пакетчетата чай от лайка или отвара от магданоз.


9.    Не прекалявайте с парните бани и горещите процедури, защото водят до изсушаване на кожата.


10.    Погрижете се през зимните месеци в затворените помещения да не е твърде горещо и поставяйте съдове с чиста вода върху радиаторите. Пийте повече течности и се стремете да излизате на чист въздух. Не забравяйте, че кожата ви си доставя влага и чрез въздуха.


11.    Оризът, овесените ядки и триците, лененото семе са здравословни основи за сгъстяване на маските. Богати са на слузни вещества, които имат омекотяващо и подхранващо действие върху кожата. Може да ги смилате непросредствено преди употреба.


12.    Сушените билки като невен, лавандула, лайка, също могат да се използват за направата на маски както и на скрабове на маслена основа. Растителните масла извличат активните им съставки и ги транспортират в кожата.


13.    Хумата също е добра основа за маски с почистващо и стягащо действие, но тъй като има изсушаващ ефект, е подходяща за мазна и смесена кожа. Ако се използва при по-суха кожа, задължително трябва да се обогати с масла, жълтък и други смекчаващи действието съставки.


източник: „SPA ритуали у дома“, Вивиан Бъртън

Вашият коментар