Изложби, фотоконкурси, състезания по случай Деня на река Дунав

logo-all-inclusive
29 юни e международен ден на река Дунав
29.06.2011
Silistra
Изложби, фотоконкурси, състезания по случай Деня на река Дунав
29.06.2011

Почти всички градове от българския бряг на река Дунав отбелязват Деня на Дунав – 29 юни.

Тази година мотото на проявите в крайдунавските градове е „Бъди активен, защити реките!“.

В Русе, дунавската ни столица, се откри голяма международна изложба, съобщават от rusenews.eu.

В изложбата „Дунав – истинската река“ са включени 37 снимки от долното течение на река Дунав на 6 автора от България, Румъния, Австрия и Франция. Снимките са направени за международната природозащитна организация WWF и показват красиви кътчета от последната запазена в Европа свободно течаща река.

В Силистра  празникът започва с открита лятна читалня. Разположена е  на централната алея в парка.Посетителите ще могат да се запознаят с над 40 атрактивни заглавия, сред които сборници, енциклопедии и албуми с информация за флората и фауната по Дунав, стопанското значение на реката и туристическите й забележителности, дунавските градове и държави.
Организирани са и два фотоконкурса, посветени на Дунав – „Силистра – това е моят дом“ и „Най-готин абитуриент на 2011 година“. Вечерта завършва с демонстрации по ветроходство и гребане с яхти, моторници, лодки и сърфове.

По повод Деня на река Дунав децата от град Долна Митрополия ще могат да наблюдават с оптични уреди птиците в района, а в Белене се организира фестивална вечер „Природен парк Персина – в голямото дунавско семейство“, съобщават от interesen.pogled.info.

Дунав е най-голямата река в България, но въпреки това е недооценявана. Близо 80% от крайречните местообитания и рибни ресурси са били унищожени през ХХ век, а останалите са застрашени.
През 2000 г. правителствата на България, Румъния, Молдова и Украйна се споразумяха за създаването на Зелен коридор Долен Дунав – най-голямата международна инициатива за възстановяване и защита на природата в Европа. Това стана по предложение на международната природозащитна организация WWF.
В новите планове на Европейския съюз Дунав заема място като „Транспортен коридор VII“.


Предизвикателството е дали реката ще бъде превърната просто в транзитен канал с унищожени природни ресурси или ще остане жива – и с риби и птици, и с кораби, пригодени към нея.
Днес от нашите решения – корабите, големите язовири, замърсяването на водата – зависи дали в долния участък на Дунав това единство ще бъде съхранено или пътищата на хората и реката ще се разделят.

Вашият коментар