Минерална вода в Софийска област

Минералната вода в България – общи характеристики
25.06.2011
Минерална вода в Хисар
25.06.2011
banja

Софийски минерален извор – Централна баня

Минералната вода е слабоминерализирана, хипотермална, с алкална реакция, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева. Съдържа флуор, метасилициева киселина и малко радон. Темпетарура 47 градуса, бистра, без цвят и мирис. Препоръчва се при камъни в бъбреците, жлъчно-чернодробни, стомашно-чревни заболявания.

Минерална вода Горна баня

Водата е питейна и лечебна, подходяща за изкуствено газиране, с което се улесняват процесите на храносмилането. Слабоминерализирана, с алкална реакция, 19 микроелемента, приятна на вкус, без цвят и мирис. Подходяща е за бутилиране. Препоръчва се при хроничен гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и след хематични състояния.

Минерална вода Овча купел

Водата е слабоминерализирана, хипотермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, калциево-магнезиева, флуорна и със съдържание на метасилициева киселина, сероводород, въглероден диоксид и 43 микроелемента. Препоръчва се за лечение чрез пиене при бъбречни възпалителни заболявания, колити, диабет.

Минерална вода Панчарево

Водата е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-калциево-магнезиева със съдържание на радон, метасилициева киселина и въглероден диоксид. Може да се ползва външно в басейн или вана за лечение на опорно-двигателната система – възпалителни, дегенеративни състояния, след оперативни интервенции.
Пие се при бъбречни, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни заболявания, диабет, подагра.

Минерална вода Банкя

Водата е силициева, флуорна, хидрокарбонатна, натриева и със съдържание на радон. Препоръчва са за пиене при ендокринни заболявания – диабет, нарушена мастна обмяна, затлъстяване, подагра, проблеми с пикочно-отделителната система – гастрити, колити, язва, възпалителни и алергични заболявания на дихателната система. Подходяща е за бутилиране.

Минерална вода Княжево

Минералната вода е най-слабоминерализираната, хидрокарбонатно-натриева, силициева, със съдържание на радон. По състав е близка до минералната вода в Банкя и също се препоръчва за лечение на хипертонична болест, състояние след мозъчен инсулт. Лечението трябва да се назначава от лекар.

Вашият коментар