Слънчевата вода е най-евтина

kal
Калолечението – ЗА И ПРОТИВ
24.06.2011
Минералната вода в България – общи характеристики
25.06.2011
solar4


Нужни са само бойлер и колектори

Слънчевата енергия е безплатна (все още), а нашата страна се намира в метеорологична област с висок интензитет на слънцегреене. Тези два фактора са напълно достатъчни за създаването на траен пазарен интерес към възможностите на модерните соларни системи. Търсенето обаче естествено води до ситуация на предлагане на разнообразни модели и инсталации с различни възможности и характеристики, което от своя страна създава смут и объркване дори у технически грамотния клиент.

Какво представлява слънчевата система?
Неин основен елемент е слънчевият колектор, който за разлика от електронагревателя при електрическата инсталация събира слънчевата радиация и я трансформира в топлина за битови нужди. Колекторът трябва да се постави на покрива на сградата, и то на място, изложено на целодневно слънцегреене. Освен колектор системата включва бойлер за горещата вода, поддържаща конструкция и тръби за връзка между елементите.Основни видове колектори

Плоските колектори представляват изолирана водоустойчива кутия от тъмна абсорбираща плоскост, затворена под едно или повече прозрачни покрития. Под абсорбера са разположени тръби с вода или друг подходящ флуид и именно те се нагряват от слънчевото греене. Този тип колектори са най-разпространените, но не и най-ефективните. През зимните месеци КПД-то им е в пъти по-ниско от това на

моделите с вакуумни тръби

Те  представляват инсталация от паралелни редове прозрачни тръбни профили. Тръбите от типа “стъкло-стъкло” са изработени от външна и вътрешна стъклена боросиликатна тръба. Пространството между тях е вакуум и именно той спира излъчването на топлина в пространството. Прозрачните стъклени тръби, които позволяват безпрепятственото преминаване на слънчевата енергия, са изключително здрави и издържат дори на много силна градушка. В сърцевината на вакуумната тръба има медна тръба. Нетоксичният флуид, с който е пълна, не замръзва и гарантира работа на съоръжението и при минусови температури.
Типове системи за слънчева вода

Специалистите основно ги делят на пасивни и активни.
Пасивните са по-обикновени. При тях колекторът и бойлерът се монтират на покрива на сградата и стоплената през деня вода директно се свързва с водопровода. Хубавото на тази система е, че е независима от спирането на тока и е лесна за поддръжка. Подходяща е за сезонно затопляне на водата, защото не е ефективна при ниски температури.
Активната слънчева система използва електрическа помпа, клапа и колектори за циркулиране на водата или другите топлопреносители. Три нея колекторите се монтират на покрива, а бойлерът се поставя на по-ниско ниво в сградата – покрив, мазе или подпокривно пространство. Помпата предава енергията  от колектора до бойлера, чиято работа се регулира с термостат. Подобна система работи с висока мощност и е в пъти по-ефективна от обикновената термосифонна инсталация.

•    Активни системи с отворен цикъл циркулират домакинската вода през колекторите с помощта на помпа. Тази инсталация намалява разходите за управление, но има ред недостатъци. Не се препоръчва за райони с твърда или киселинна вода, защото не притежава защити срещу корозия и събирането на котлен камък. Не е подходяща за райони с отрицателни температури, защото водата може да замръзне и да повреди системата.

•    Активни системи със затворен цикъл – така специалистите наричат инсталациите, които използват вода или топлопренасяща течност (обикновено антифриз) през колекторите. Топлообменникът пренася топлината от течността към домакинската вода, която се съхранява в резервоара. Това гарантира на системата добра работа и през студени дни.

Освен за гореща вода за битови нужди соларните системи все по-често се използват като допълнителна отоплителна инсталация на дома, хотела или басейна.


Особено ефективни са те при подгряването на басейни, категорични са специалистите от фирма “Палома”, защото повишават температурата на водата с 6-7 градуса и увеличават срока за ползване на басейна с 2-3 месеца. Само в “Палома” ще ви предложат иновационните соларни душове, които могат да се монтират около басейна или на двора.

Представляват специални панели, които сами могат да акумулират слънчевата енергия и да осигуряват топла вода. Капацитетът им е 20 л. За да заработи системата, е достатъчно само да се свърже към водопровода.

автор: Ани Илиева

Вашият коментар