Danube Art Master 2011 – Международен конкурс за ученици

Silistra
Изложби, фотоконкурси, състезания по случай Деня на река Дунав
29.06.2011
Cosmati25
Експозиция на дизайнерска мозайка SICIS за първи път в София
30.06.2011
logo-all-inclusive

Бъди активен, защити реките!

Станете част от инициативата, посветена на Деня на река Дунав – 29 юни. Участвайте в Международния ученически конкурс и покажете, че ви е грижа за бъдещето на реката и нейните обитатели. А междувременно ще се състезавате и за страхотни награди.

За осма поредна година амбициозната надпревара обединява деца и младежи от 14 държави в региона. Миналата година в предизвикателството премериха сили над 2500 участници. Разнообразието от творби, които се конкурираха в състезанието са отражение на богатството и красотата на Дунавския басейн.

И тази година всички ученици и образователни организации са поканени да участват в традиционния конкурс, посветен на Дунав и да създадат произведение, вдъхновено от природата, културното наследство и разнообразните форми на човешките дейности в басейна на реката.

За състезанието:
Предизвикателството Danube Art Master 2011 е за всички на възраст между 12 – 16 години. Те трябва да сътворят „екологична” творба, вдъхновена от величествената река Дунав и нейните притоци. Конкурсът се провежда под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и Института по глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на някои от нейните притоци, намиращи се в непосредствена близост, да потърсят вдъхновение в заобикалящата ги околна среда, да оценят какво означава тя за тях и да помислят и формулират своето виждане за басейна на реката. Авторите на творбите ще следва да представят предложенията си, какви конкретни действия и стъпки може да предприеме всеки един жител от басейна на р. Дунав за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.

Участвайки в състезанието, учениците не само ще научат много за Дунавския басейн, но и ще станат важен участник в инициативите за опазването му. А също така има и страхотни награди, за които да се състезавате!

Състезанието и тази година е част от международното честване на Деня на Дунав -29 юни. Продължава да ни вълнува темата за сложните взаимоотношения в Дунавския басейн, който е дом както на своите обитатели – риби, птици, насекоми, бозайници, така и на нас – хората. Нашият призив към вас е: Бъди активен, защити реките!

Състезанието ще се проведе на два етапа: национален и международен. Националният победител ще представи България в международната надпревара за приза Danube Art Master 2011. Тази година тя ще се проведе в Будапеща, Унгария от 23 до 25 септември.

Правила за участие:
Задължително условие за участие в състезанието е да сте завладяни от креативност и вдъхновение. До края на юли направете разходка до брега на Дунав или по поречието на нейните притоци в близост до населеното място, в който живеете. Идеята е да се вдъхновите от всичко онова, което ви заобикаля и използвайки материали, събрани по брега на реката, да изработите уникална триизмерна (3D) творба. Това могат да бъдат например скулптури, мозайки или колажи, направени от различни материали, като например клони, камъни, кал, шума, дори отпадъци, изоставени около реката. Картини върху хартия, стени, паваж, върху пясък или друга повърхност няма да бъдат допуснати до участие. Темата на конкурса е „Бъди активен, защити реките!”. Участниците следва да помислят върху това какво означават река Дунав и неговите обитатели за тях и да илюстрират своите чувства в 3D творение.

Форма на участие:
Направете цветна снимка на своята творба, с филмова или цифрова камера. Принтирайте снимката и ни я изпратете на пощенския ни адрес: 1421 София, ул. „Цанко Церковски” 67 В, за Информационен и учебен център по екология, или на e-mail адреса на сдружението: ceie@ceie.org . Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им – JPEG.

Срокът за изпращане на творбите е 31 юли 2011 г. (важи пощенското клеймо).

Авторът на най – добрата творба ще се състезава в надпреварата за международната титла „Danube Art Master”. Това може да бъде, както индивидуален участник, така и отбор от няколко ученика.

Правила на конкурса:
Комисия от жури взема крайното решение за победителя в конкурса. Отличените творби ще бъдат избрани и победителите ще бъдат обявени в срок до 25 август 2011 г., като организаторите ще се свържат с тях на посочения за контакт адрес/телефон или ел.поща за контакт. Резултатите ще бъдат оповестени в уеб сайта на организаторите. Не се предвижда допълнителна писмена кореспонденция, свързана със състезанието. Наградата не може да бъде заменена, нито да се изплати нейната парична стойност. В надпреварата имат право да вземат участие ученици, навършили 12 – 16 години през 2011. Рисунки и картини, изработени на каквато и да е повърхност няма да бъдат оценявани. С изпращането на творби за конкурса, участниците дават съгласието си имената им да бъдат публикувани на уеб страницата на организаторите и официалната страница на Деня на Дунав.

За повече информация и вдъхновение погледнете на страницата www.danubeday.org

Наградите:
Най-добре представилите се участници ще бъдат отличени от организаторите с награди.
Измежду участниците ще бъде избран национален победител. Наградата за националния победител ще бъде пътуване до Будапеща за участие в церемонията по награждаване на победителите от всички дунавски страни. След церемонията победителят ще се наслади на двудневна екскурзия, организирана със съдействието на Кока-Кола и Института по глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE), Унгария. Тя ще се проведе от 23 до 25 септември 2011 г.

АВТОРСКИ ПРАВА:
Авторските права на участващите и на наградените творби в конкурса се предоставят на организаторите;
Творбите не се връщат на авторите и остават в творческия фонд на организаторите, като могат да се използват за картички, календари и каталози, организиране на благотворителни изложби.

СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ:
До 31 юли 2011 г. (важи пощенското клеймо)

на адрес:
Информационен и учебен център по екология
София 1421, ул. ”Цанко Церковски” 67, вх. B, ет. 2, ап 3
за конкурса “БЪДИ АКТИВЕН, ЗАЩИТИ РЕКИТЕ!”
тел./факс: 02 866 90 47, ел. поща: ceie@ceie.org

Вашият коментар