Изгорях на слънце. Какво да правя?

multiquartz_logo
Мултикварц
21.07.2011
pluvane
Защо плуването е полезно
23.07.2011
slunce3

Изпитани маски за лице, прегоряло от слънцето

Всички уж знаем, че не можем да се сдобием с шоколадов тен за един ден. Често обаче, когато стъпим на плажа, сякаш забравяме правилата за печене на слънце и подлагаме светлата си кожа на директно печене през целия ден.

А резултатът в този случай е до болка познат – обгоряла до червено кожа, силно обтегната и болезнена при допир и на най-фината материя.
Как да успокоя зачервеното си лице?

След като вече си задавате този въпрос, значи наистина имате проблем. Слънчевите изгаряния на лицето могат да са различни степени – от леки, съпроводени със зачервяване на кожата, до тежки, в следствие на които по кожата се образуват плюски и мехури. Във втория случай е препоръчително веднага да отидете на лекар и то без да отлагате. В първия случай можете да опитате сами да потушите следите от слънчевите изгаряния. Ето няколко народни рецепти, които са оцелели във времето, заради бързия си и ефикасен резултат.

Ако сте изпуснали лицето си на слънце, първото, което трябва да направите е, да намалите температурата. Облейте внимателно лицето си с хладка вода. Това значително ще намали риска от повреждане на кожата.

Важно е да се знае! При тежки слънчеви изгаряния никога не мажете лицето си с мазни кремове, растителни масла или вазелин. Те може още повече да увеличат температурата и дори да станат причина за активизирането на инфекция и за разпространяването й по изгорелите участъци.

С тънък слой вазелин може да намажете само кожа, която е леко изгоряла на слънцето и то едва, когато е в стадий на отминаване на изгарянето.
Маски срещу слънчево изгаряне

Най-разпространеното средство срещу слънчево изгаряне е киселото мляко. То бързо смъква температурата и намалява болките на обтегнатата кожа. За целта просто трябва да нанесете слой кисело мляко върху обгорените участъци на лицето. Никога не бива да оставята тази маска да засъхне на лицето ви. Това ще причини допълнително стягане на и без друго обтегнатата ви кожа. Внимателно отстранете засъхналия слой с влажен тампон и, ако има нужда, нанасяйте нов.За по-добър резултат използвайте кисело мляко, току-що извадено от хладилник.

Хладният белтък от яйце също е много ефективно средство против слънчево изгаряне. Той бързо смъква температурата и намалява болезнената чувствителност. Препоръчва се обаче само за по-мазни кожи. Полагането на белтъка е аналогично на маската с кисело мляко. Нанася се на тънък слой върху ранените участъци. Изсъхналият пласт се смъква с влажен тампон и на него място се слага нов.

Овесената каша също е добре познато срдство, което облекчава болките на опънатата и изгоряла от слънцето кожа на лицето.

Залейте смелените на ситно овесени зърна с не голямо количество хладка вода и оставете да се накиснат, докато станат на кашичка.Тази консистенция нанесете на зачервеното си лице. Веднага, щом кашичката започне за съхне, смъкнете пласта с влажен тампон и нанесете нов.

За компрес при слънчево изгаряне можете да използвате и овесено брашно.
В чаша топла вода разтворете 1 ъ.л. овесено брашно. След това охладете получената смес. Преди да нанесете можете да добавите няколко бучки лед.

Други народни средства, които доказано успокояват ранената от слънцето кожа на лицето са суровия картоф и краставицата. Наложете върху зачервеното лице парчета от прясна краставица или оболен картоф. Зеленчуците трябва да са хладни.

Компресът от силно охладен чай, черен или зелен, също е добро средство срещу слънчево изгаряне.

Можете да комбинирате тези народни маски и с болкоуспокояващи медицински средства като аспирин и аналгин.

И нека пак да си припомним!!!

Светлата кожа, чиято естествена реакция е първо да изгори на слънце, вместо да се покрие с приятен загар, трябва да се пече само в сутрешните часове – най-късно до 11 часа. Сред това прякото печене е позволено едва след 16 часа. Ако пък знаете, че кожата ви е чувствителна, най-добре стойте на плажа под чадър.

Вашият коментар