Тен според плажа

pluvane
Защо плуването е полезно
23.07.2011
GSG5
Веселите смесители за баня на GSG
25.07.2011
zagar

Видове естествен загар и къде можете да го постигнете

Слънчевият загар на кожата не навсякъде е еднакъв. Цветът и плътността на тена до голяма степен зависят от типа на кожата, от слънцезащитните фактори, от времето, което прекарваме на плажа. Оказва се, обаче, че един от най-съществените фактори за цвета на тена е местоположението на курорта, което сме избрали за плажуване.

Основен фактор за интензитета на загара е височината на слънцето над хоризонта. Колкото по-високо се намира то, толкова по-бързо кожата се покрива с кафяв отенък.От съществено значение е и прозрачността на атмосферата, която позволява на слънчевите лъчи да се отразяват в земята, което от своя страна засилва плътността на тена. Този ефект е особенно характерен за планините, където въздухът е по-чист и по-разреден.За един ден, прекаран на ледник, ще постигнете много по-добър тен, отколкото цяла седмица на плажа.

Ако искате да изгорите бързо и сигурно – тръгвайте към планината.Там със сигурност ще се сдобиете с тен с приятен кафеен отенък. Ето още какъв може да е нюансът на кожата ви, ако предпочетете други курорти.

Шоколадов загар

За да постигнете шоколадов загар, трябва да плажувате в Африка и въобще в страните около екватора. Слънцето там пече толкова безпощадно, че бледоликите могат да изгорят за минути. Но само ако злоупотребяват със слънчевите бани. Ако плажувате грамотно, то още в средата на отпуската кожата ви ще придобие отенъците на различни видове шоколад – от млечен до горчив, нюансите зависят от самия организъм. Най-светлокожите пък по-добре да спрат на ниво цвят на бял шоколад, защото такова ярко слънцепечене е абсолютно противопоказно за тях.

Факт е, че модата по тъмния тен е повлияна точно от Африка.През 20-те години на миналия век започва силно увлечение по африканския стил, който започнал да се асоциира с разкош и престиж. Станало изключително модерно да се купуват и носят етно дрехи, обувки, характерни бижута. дълго време за най-интересни се считали подаръците -сувенири от Черния континент.Паралелно с това увлечение постепенно се наложила и „необходимостта“ от тъмен тен, защото всичките тези дрехи „ала Африка“ никак не стояли добре на бяла кожа.

Тъмно-кафеникав загар

Такъв отенък ще получи кожата ви, ако почивате на Малдивските острови.И там трябва да ползвате слънцезащитни средства, разбира се, но…Ако искате тенът ви да се задържи по-дълго време, не влизайте в местната сауна. Прави впечатление, че след тези процедури тенът пада много по-бързо.

Добре е да знаете, че на Малдивите може доста незабелязано да изгорите. Обикновено се случва така – лягате още първия ден под слънцето и до вечерта вече сте червени. На Малдивите това няма да се получи.Резултатите ще могат да се видят едва след два или три дни. Прегаряния и прегрявания едва ли ще имате. Ако прегорите, повърхностният слой на кожата просто ще се напука и ще се обели като люспа.

Бронзов загар

За да се сдобиете с мъжествен бронзов загар на античен герой, посетете курортите на Черно и Егейско море. Плажовете в България, Гърция и Турция ще направят от тялото ви същинска бронзова статуя. Изгарянията по тези ширини са в пъти по-безопасни, от тези в Африка. Можете да използвате кремове със средна степен на защита, и дори да увеличите времето си за плаж с един-два часа.

Кожа със златист загар

С този приятен отенък ще се сдобие вашата кожа, ако почивате на Средиземно море. Испания, Малта, Турция, Франция, Тунис – изборът е огромен.

Загарът, получен по плажовете на Средиземно море е бил оценяван още преди векове. Дамите с готовност давали своите сърца на смуглите здравеняци, а не на бледо-сините юноши. Овидий, който явно имал богат житейски опит, съветвал младите мъже първо да почернеят на слънце и след това да търсят разположението на дамите. Е, по-точно той препоръчвал, ако влюбените юноши нямат средства да стигнат до Средиземно море, да „покрият тялото си със загар на Марсово поле“.

Кафяво-розов тен

Този труден за описание, но изключително приятен нюанс ще получите, ако почивате на Червено море – в Персийският залив, Египет или Имаратите.

Който и курорт да изберете обаче, не бива да забравяте, че крайният резултат зависи от качеството на кожата. И ако не получите очакван ефект, не се отчайвайте. Природата винаги се стреми към хармония, така че задължително ще ви дари с нюанс, който е най-подходящ за вашето тяло.

Храна за тен

1. Люти чушлета, магданоз, касис, киви, портокал ще попйлнят запасите ви от витамин С, който се разгражда от слънцето.Витамин С  всъщност е естествен защитен фактор срещу слънцето.

2 .Спанак – благодарение на съдържащият се в него каротин, витамин С можете да задаржите загара върху кожата за по-дълго време.

3.Моркови, кайсии, праскови, пъпеш, диня ще ви помогнет да постигнете равномерен загар. Бета-каротин придава на кожата оранжев отенък.

4.Доматите ускоряват преработката на керотина и самият процес на образуване на загар.

Ако в сутрешната си чаша сок прибавяте капка масло от мандарине и го пиете половин час преди плажа, това ще е вашата застраховка срещу пигментация.

Вашият коментар