Робот- медуза ще чисти Световния океан

oceanic-cleaning-system_1_40975
Робот – медуза ще чисти Световния океан
18.08.2011
Freedom_RL11
Колекцията за баня Freedom на дизайнера Ross Lovegrove
19.08.2011

Борбата със замърсяването на водите на Световния океан със сигурност трябва да се води от самите замърсители, хората. Ето един любопитен проект, който има сериозен потенциал да се справи с всичкия боклук в моретата и океаните на Земята. Oceanic Cleaning System, това е работното название на робота-медуза, който вече се възприема като панацея срещу боклука. Той ще бъде създаден така, че да действа смело и неуморно, при това няма да е сам. В случай на проблем хиляди негови събратя биха могли да се съберат и да действат в екип, докато не отстранят всеки проблем в световните води – от нашествие на водорасли до нефтен разлив.


Автор на проекта е шведския промишлен дизайнер Ерик Борг (Erik Borg). Роботът ще е не просто платформа за почистване на водата, но ще има и социална функция. Джаджата ще умее да се координира със себеподобните си в името на общи цели.


Подобно на океанския планктон роботът Oceanic Cleaning System ще се държи на повърхността и постепенно ще събира пластмасовите боклуци. Тази дейност няма да вреди на жизнените процеси във водата.


За успеха на проекта е нужно да се създадат хиляди, дори  десетки хиляди такива роботи, които да плуват в определен район и да работят по предварително зададена програма. Действията им ще повтарят принципите на ятото. Където се появи проблем, те ще атакуват района и бързо ще се справят със ситуацията.

Вашият коментар