Робот – медуза ще чисти Световния океан

yoga
Антигравитационна йога
18.08.2011
Робот- медуза ще чисти Световния океан
18.08.2011
oceanic-cleaning-system_1_40975


Борбата със замърсяването на водите на Световния океан със сигурност трябва да се води от самите замърсители, хората. Ето един любопитен проект, който има сериозен потенциал да се справи с всичкия боклук в моретата и океаните на Земята. Oceanic Cleaning System, това е работното название на робота-медуза, който вече се възприема като панацея срещу боклука. Той ще бъде създаден така, че да действа смело и неуморно, при това няма да е сам. В случай на проблем хиляди негови събратя биха могли да се съберат и да действат в екип, докато не отстранят всеки проблем в световните води – от нашествие на водорасли до нефтен разлив.Автор на проекта е шведския промишлен дизайнер Ерик Борг (Erik Borg). Роботът ще е не просто платформа за почистване на водата, но ще има и социална функция. Джаджата ще умее да се координира със себеподобните си в името на общи цели.


Подобно на океанския планктон роботът Oceanic Cleaning System ще се държи на повърхността и постепенно ще събира пластмасовите боклуци. Тази дейност няма да вреди на жизнените процеси във водата.


За успеха на проекта е нужно да се създадат хиляди, дори  десетки хиляди такива роботи, които да плуват в определен район и да работят по предварително зададена програма. Действията им ще повтарят принципите на ятото. Където се появи проблем, те ще атакуват района и бързо ще се справят със ситуацията.

Вашият коментар