Рос Ловгроув (Ross Lovegrove), дизайнер

VitrA+Dima_Loginoff_ m3y
«VitrA + Dima Loginoff» – новата колекция с руски дизайн
12.08.2011
Istanbul12
Istanbul by Ross Lovegrove
13.08.2011
Lovegrov

Рос Ловгроув e един от най-интересните дизайнери на XXI век. Критиката обича да го определя като „органичен” дизайнер, ярък представител на т. нар. „органичен сенсуализъм” – модерно течение в архитектурата и промишления дизайн, което изследва и пресъздава естествените форми с помощта на сложни материали и технологии. Роден е през 1958 г. в Кардиф, Уелс.


Работите му се отличават с характерни чисти линии, провокирани от невидимите взаимовръзки между човек, природа и технологии. Те са отражение на промяната, но и същевременно на безкрайността и трудно могат да се ограничат само в трите измерения. След завършването на Манчестърския политехнически университет през 1980 г. Рос Ловгроув защитава магистратура по дизайн в лондонския Кралски колеж по изкуствата.


В началото на 80-те авторът има шанса да работи с дизайнерите от Frog Design, Германия, над проекти за Sony и Apple.
За кратко се премества в Париж, където създава признатата днес за класическа офисна модулна система Alessandri. Пак във  френската столица той приема поканата за работа в ателието на Жан Нувел и Филип Старк и е консултант на марки като Cacharel, Louis Vuitton, Hermes, DuPont. През 1986 г. се връща в Лондон, но работата му за водещи дизайнерски компании не спира. Той изпълнява проекти за клиенти като Kartell, Ceccotti, Cappellini, Moroso, Driade, Vitra, Issey Miyake.Рос Ловгроув е носител на много международни награди, колекциите му са обширно представяни навсякъде по света, включително в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, музея „Гугенхайм”, Axis Centre в Япония, центъра „Помпиду” в Париж и Музея за дизайн в Лондон, където от 1993 г. има постоянна негова експозиция. През 2006 г. Рос Ловгроув прие поканата да  за съвместна работа с Vitra – водещата турска компания в областта на банския сектор. Резултатът е авторската колекция „Истанбул”.
Вашият коментар