Вана с морска сол – идеална за настинка и релакс

japan_chaina1
Японската чайна градина в Сан-Франциско
07.10.2011
Flaming_Lips_4
Една странна резиденция на рокер и художник
10.10.2011
oi

Когато есенният хлад е неизбежен, а резките температурни разлики ни държат в състояние на постоянна настръхналост, значи е време за вана с морска сол. Разтворените в гореща вода морски соли са идеалното средство да се върнем при лятото поне за малко, да загреем премръзналото си тяло и да дарим с покой уморения си ум.

И всичко това ще ни се случи без да правим нищо, просто като полежим за половин час във ваната.

Как правилно да си приготвим морска вана

Морската сол трябва да е около 300-350 г на 200 л (като за вана среден размер). Най-подходящото време за отпускаща вана е вечерта – 2 часа след вечеря и един час преди сън. Оптималната температура на водата е 36-37 0С, а времето – 10-15 минути. Релаксиращата вана може да си приготвите както с обикновена морска сол, така и с успокояващи аромати.

Горещата вана с вода  37-420С е особено ефективна при хронични заболявания на бъбреците, артрити и нервно-психични разтройства.  Времето на престой в такава вана зависи от състоянието на сърдечно-съдовата система и възрастта. Препоръчителният престой е от 5 до 15 минути.

Солта като лек срещу рани

Целебните качества на морската вода са всеизвестни. В нея се съдържат огромно количество важни за поддържане на здравето микроорганизми: калий, калций, желязо, бром, йод. Тези вещества проникват в нашия организъм и му въздействат благотворно.

Приготвената вкъщи вана с морска сол подобрява еластичността на кожата, въздейства болкоуспокояващо и противовъзпалително. Особено ефикасна е при разтягания и прищипвания. Тя е в състояние да се пребори с началните болки на опорно-двигателния апарат, при радикулити, полиартрити и да стимулира обменните процеси в организма.  Морската сол влияе положително на нервната система като отнема от стреса, умората, нормализира съня и повишава жизнения тонус.

Още по-ефектна за възприятията става морската сол, когато е смесена с букет от аромати. В зависимост от маслата, с които ще се комбинират белите кристали, здравословният „коктейл” може да ободри или да успокои организма. Ароматните соли са идеално средство за профилактика на хронични бронхити, а също и срещу главоболие.

Рецепти за ароматна вана

Ако решите да си купите готова ароматизирана сол, обърнете внимание на състава. Вашата кожа няма нужда от никакви оцветители, даже и да са позволени.  В състава на солите не бива да присъства нито едно неизвестно на вас име.
Най-добре е да си купите морска сол и сами да си приготвите композицията.

Ето от какво имате нужда:

1.    Етерични масла. Във ваната трябва да се добавят не повече от 8 капки от благоуханното масло, които трябва да са предварително разтворени в ефективен разтворител. Във функцията на естествен разтворител можа да използвате мед, сметана или чаша мляко;
2.    Екстракти и запарки от растителни компоненти. Това са водни запарки на треви и сок от тях. Понякога в състава на морската сол може да се включат водорасли и глина;
3.    Цветя и сушени треви, портокалови корички и мед.

За да избегнете дехидратация на кожата, приемайте вана с морска сол през ден. След нея използвайте овлажняващи кремове.

Вашият коментар