Вилияна Коларова: Най-големите нито за миг не спряха да инвестират в авторски дизайн

piling_badem
Бадемов пилинг за чисти и розови бузки
06.10.2011
ARTCERAM---COW-(7)
Мивка и тоалетна с 4 крака от ArtCeram
07.10.2011
Viliana1


Вилияна Коларова е от търговските представители с богато портфолио от лидерски фабрики в различни сектори на банята – като се започне от JACUZZI, най-популярната у нас марка за хидромасажни вани,  HATRIA – водещ производител на санитарен фаянс,  FANTINI – една от най-известните в момента марки за дизайнерски смесители и се стигне до уникалната авторска стъклокерамика SICIS.–  Как според Вас се отразява световната финансова криза на лидерите в бранша? Успяха ли най-големите да се  преструктурират и да запазят пазарите и водещите си позиции?

–    Финансовата  криза се отрази на всички, дори и на най-големите в браншовете на керамичната индустрия и оборудването за баня. Драстично намаляха продажбите, оборотите паднаха в пъти, компаниите се принудиха значително да свият перата за  реинвестиции, маркетинг и  нови продукти. Най-големите обаче успяха да се спасят и вече са задвижили работата си на нови обороти.


–    Какво по-точно включваха „спасителните” операции? От какво се лишиха компаниите, за да запазят баланса като цяло  – от работна ръка или от авторски дизайн?


–    Лидерите почти неусетно се преструктурираха за новата пазарна ситуация именно защото са лидери, а в политиката на тези компании винаги има разписани стратегии и заделени средства за подобни неочаквани ситуации. Най-големите, като JACUZZI и SICIS например, нито за миг не спряха да инвестират в авторски дизайн и в разработването на иновационни технологии. Повечето фабрики се закрепиха единствено с помощта на масови уволнения и рационализации на производството с оглед намаления брой на работната ръка.


–    Какви са като цяло настроенията  в бизнес-средите– оптимистични или по-скоро песимистични и защо?


–    Реалистични. В сектора на строителството, с който всички ние сме пряко свързани, се забелязва раздвижване. То със сигурност ще се отрази позитивно на бизнеса. Никой обаче не знае кога и едва ли някой ще се  ангажира със сериозни прогнози за времето на излизане от кризата. В момента бизнесът просто работи съобразно днешната ситуация.

Sasha, JAcuzzi
–    Вие сте представител на едни от най-силните италиански фабрики в сектора на банята. Какво ново да очакваме в каталозите на  JACUZZI, FANTINI , HATRIA ?

–    JACUZZI и тази година показа много високо технологично  ниво на продуктите си. Ново попълнение в гамата на марката е моделът Sasha – хамам, сауна и хидромасажен душ, предназначен за спа-професионални центрове,който беше представен за първи път миналата година. Сега Sasha  вече се предлага и в мини- вариант за домашни условия.Снимка от щанда на Hatria, Cersaie 2011
Марката HATRIA е разширила продуктовата си гама, като е обогатила цветовете, в които се предлагат някои от моделите санитарен фаянс.  Много добри отзиви  получи мивката от серия Sculture, която бе показана в няколко нови цвята и в злато.

Напълно нова  дизайнерска колекция от душове и смесители показа Fantini. Нарича се  AboutWater и е разработена съвместно с друга лидерска компанията Boffi. Включва две колекции със смесители и душове, създадени от двама световно-известни дизайнери – Пиетро Лисони (Piero Lissoni) и  Наото Фукасава (Naoto Fukasawa).
–    Наскоро получихте правата за представителство на авторската стъклокерамика SICIS, която  е без конкуренция в своето ниво. Защо решихте да разработвате този бранд у нас? Не е ли той прекалено артистичен и прекалено скъп за българския потребител?

Декор Orientale, Sicis

SICIS е марка, която категорично се свързва с уникална мозайка, със стъклокерамика, която дава невероятни възможности за постигане на визуализации. Тя предлага неограничена палитра от тонове и полутонове, с които се постига внимателен рисунък до на-прецизната светлосянка и най-тънкия щрих. Това не е масов продукт, който може да си купиш от склада за плочки. И не, защото с него не можеш качествено да облицоваш която и да е баня и тоалетна.


Да оползотвориш стъклокерамиката на SICIS без да си даваш сметка за потенциалните й възможности за творчество е все едно да прикриеш паднала мазилка в тоалетната със „Слънчогледите” на Ван Гог – в оригинал.Решихме да спрем вниманието на българския потребител  на SICIS, защото сме убедени, че има формиран потребителски вкус, който оценява естетическите характеристики на продуктите и може точно да открои ментето от оригинала. С помощта на българските архитекти и интериорни дизайнери се надявяме да успеем да осъществим интерсни авторски проекти с тази необикновена мозайка.

А що се касае до цената, SICIS съвсем не е по-скъпа от останалите мозайки. Представена в мащаб на каталог или в шоу-рум тя наистина внушава лукс и въздейства респектиращо, именно защото е оригинална и истинска. Този респектиращ пръв поглед обаче дистанцира някои от клиентите и дори от архитектите, които решават, че това е доста скъп продукт, който не им е по джоба. Факт е обаче, че продуктовата гама на SICIS е разработена така, че с помощта на правилен подбор на елементите могат да се постигнат оригинални решения на много добра цена.


Въпросите зададе Антоанета Салфидж

Вашият коментар