Водата е вдъхновението за уникалната Roca London Gallery

Roca_London
Откриха уникалната Roca London Gallery
22.10.2011
5aveneu5
Модерни решения за интериора с гранитогреса FIFTH AVENUE на La Fabbrica
24.10.2011
Istanbul12

Най-новата световна галерия Roca е дело на екипа на  Заха Хадид

През октомври в Лондон студио Заха Хадид Архитекти и Roca бяха водещите фигури при откриването на Roca London Gallery, едно забележително архитектурно пространство. Автор на  уникалните фасада и интериор е екипът на  Заха Хадид.
Световноизвестната архитектка, която два пъти е носител на наградата за архитектура Стърлинг каза на пресконференцията, съпътстваща откриването на галерията, че е получила вдъхновението си за този проект от стихията на водата.

Чрез визуалното възприятие, прецизност на изпълнение и контрол над детайла Заха Хадид и нейният екип са търсили директното внушение за връзката между архитектурата на пространството в галерията и дизайна на продуктите за баня с марката Roca.
Мигел Анхел Мунар, старши управляващ директор Продукти за банята Roca, споделя: „От съществено значение е да имаме присъствие в град като Лондон, мерило за дизайн и иновации в световен мащаб. Лондон е също така от стратегическо значение за бъдещите ни бизнес дела, тъй като ни осигурява близост до нашите най-важни международни дистрибутори и клиенти. Тук, в Roca London Gallery, Заха Хадид е интерпретирала перфектно нашите ценности и философия по един крайно вълнуващ и осезаем начин.”

Заха Хадид и Мигел Анхел Мунар

„Очарователно взаимодействие между архитектура и природа”. Така Заха Хадид обобщава резултата от работата си за Roca.

Почеркът на Заха Хадид не може да бъде сбъркан. Още на пръв поглед, отвън, залата се отличава от околните постройки с овалните бетонни форми, които едновременно контрастират и се сливат с градската архитектура на Челси харбър. На пресконференцията при откриването, световно признатата британска архитектка споделя, че през целия си живот е искала да реализира проект в този район на Лондон и че, мечтата й се сбъдва, благодарение на Roca.

За този проект, тя е потърсила вдъхновение от водата  с желанието да пресъздаде усещане за поток в градска интериорна среда, а лавиците и осветителните тела да напомнят мехурите, които водата прави, разливайки се по пътя си. Мебелите,  проектирани специално за залата, са в същата флуидна стилистика. Roca London Gallery  е разположена на 1100 кв.м., значителна част от които са обособени в свободни пространства. Цялостното усещане е като за галерия на модерното изкуство. Продуктите с марка Roca са представени в сводести пространства с гладки, овални, лъскаво-бетонни стени, сякаш оформени от водните течения.


Интериорът е забележителен, функционален и динамичен. Аудио-визуалното оборудване и осветление са последна дума на техниката. Благодарение на всичко това посетителите могат да добият представа едновременно, както за историята на компанията и нейните най-значими постижения, така и за ценностите, заложени във всеки етап от дейността й, а именно ангажимент към устойчиво развитие, особено към иновативност, дизайн, уелнес и пестене на вода. Това е четвъртата поред Галерия Roca и със сигурност най-впечатляващата.

Както и нашата Експо Баня София, Roca London Gallery е предназначена да бъде нещо повече от изложбена зала. Отворена за широк кръг посетители, включително вещи в дизайна архитекти и търсещи модел за дизайн студенти, галерията има амбиции да осигури платформа за различни дейности като изложби, срещи, презентации, семинари и дебати, пряко свързани с дизайна и значимите за Roca ценности.

Вашият коментар