Вонеща вода, Велико Търново

Минералната вода във Вонеща вода
03.01.2012
velista_2
Почивна станция „ВЕЛИСТА”, Вонеща вода
03.01.2012
Dimina3


Великотърновското село Вонеща вода  носи името си от минералните извори, богати на сероводород. Разположено е в северното подножие на Централна Стара Планина, Вонеща вода и се намира на около 30 км от Велико Търново и на 20 км от Трявна, покрай главния път от Велико Търново до Нова Загора. Надморската височина на курортното селище е 500 метра. Климатът  е умерено – континентален без резки температурни разлики. В селището, освен живописната природа, има открит минерален извор, даващ възможности за медицински туризъм и балнеолечение. Водата му е със силна миризма на сероводород, откъдето и селището е получило името си. Тази съвкупност от благоприятни климатични фактори, въздействието и чарът на живописната природа на Стара Планина и наличието на лечебна минерална вода са безценни ресурси тук да се развива балнеолечебен и климатичен туризъм с цел общо отпочиване, тонизиране и укрепване на организма, подобряване и нормализиране на обменните процеси и функциите на почти всички системи на човешкото тяло.

Това е и район с богата история. Вонеща вода е родното село на легендарния Филип Тотю. Има планински красиви пътеки  до исторически месности в района (Караджейка, Гърците и др.) , както и екскурзии до: Килифаревски манастир, Дряновски манастир, Велико Търново, Арбанаси, Трявна, Боженци, Габрово, Етнографски музей на открито „Етъра“, пещерата „Бачо Киро“ и Шипка.

Водата извира на 13 градуса С като в местните хотелски комплекси и басейни се  подгрява до 40 градуса.
Минералната вода се използва за лечение чрез пиене и балнеолечение. Основните показания за лечение с водата са: кожни болести, заболявания на обмяната на веществата и болести на горните дихателни пътища. Минералният състав на изворите във Вонеща вода е максимално близък до този на световноизвестни балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция.

Във Вонеща вода има вяколко хотелски комплекса с минерална вода, най-известните сред които са „Велиста“, хотел „Димина“ и хотел „Релакс КООП“.

Вашият коментар