Пестете водата, язовирите са празни

арх. Иван Александров връчва награда в конкурса Ideal Standardбаня на 2010
Конкурсът Ideal Standard Баня на годината търси най-креативната идея за баня за осми път
11.01.2012
OBLIQUE_ambientata
Техно-акценти за банята с аксесоари от метал
19.01.2012


Язовирите „Ал. Стамболийски“ и „Горни Дъбник“ са едни от първите, които ще минат на режим

Екоминистерството призовава за пестене на водата от всички потребители, вецове и ВиК дружества, поради драстичното понижаване на нивата на язовирите. Към 31 декември 2011 водните запаси в язовирите е 3,8 млрд. кубични метра, което показва, че са полупразни, информира директорът на водната дирекция на екоминистерството Асен Личев.

С 1,4% е намаляла водата, ползвана за питейно-битови нужди, само за месец декември, а завиреният обем на язовирите е с 13% по-нисък спрямо за същия период през 2010 г. Причина за намалените запаси е сухата година, която според специалисти може да се окаже най-сухата от началото на века.

През годината в някои части на Северна България е имало период без валежи над 60 дни, а в Южна България те са значително под нормата за края на лятото и началото на есента. Притокът на прясна вода към язовирите за изминалата година е 4,5 пъти по-малък спрямо зимата на 2009-2010 г. заради по-малкия обем снежни запаси.

Екоминистерството вече е започнало да налага ограничение на ползването на някои водоеми. Първите, които трабва да ползват ограничение са яз. „Ал. Стамболийски” (Великотърновско, Габровско),  „Горни Дъбник” (Плевенско), „Искър”, „Копринка”, ”Жребчево”, „Огоста”, „Рабиша”, „Дяково” и „Тича”.

Рестрикциите, които се налагат засега, са за спиране ползването на вода за производство на електроенергия, но в следващите месеци може да се наложи режим за индустрията и селското стопанство.

Водният режим няма да подмине обаче населените места, снабдяващи се от речни водохващания или от подземни води.

Вашият коментар