Домашната хидросистема – основни елементи и екстри

Sasha_2
Сауната Sasha на Jacuzzi – нова концепция за спа у дома
19.02.2012
aura_plus
Новата хидромасажна вана Aura- с панел от кориан
19.02.2012
WWW_Intro_jaune_def_AcquaAz

Когато водата се смеси с въздух, тя става на мехурчета, завихря се, разпенва се и е в състояние  по несравним начин да масажира човешкото тяло. Този естествен факт братята Джакузи превръщат в гениално изобретение, патентовайки през 50-те години на XX век технологията на хидромасажната система. И ако първото джакузи се състояло просто от вана с монтирана към нея помпа от поливна инсталация, то днес технологиите са многократно усъвършенствани и респективно оскъпени. Хидромасажните системи се монтират не само в корпуса на ваните, но и в душовете, в кабините, в минибасейните. Състоят се от множество елементи и  често се предлагат в комбинация с още редица екстри – ароматерапия, хромотерапия, озонова терапия. Трябва ли обаче домашната хидросистема да е скъпа и луксозна? Кои са елементите, които задължително трябва да включва, марката има ли значение – тези и ред други въпроси вероятно си задавате и вие, ако сте решили да се сдобиете с водно кътче за банята. Ето някои от отговорите, които ще ви помогнат да направите по-изгодна покупка.


Видове хидромасаж

Когато водата масажира човешкото тяло, тя предизвиква в организма редица механични и дори химични реакции, които са в състояние да се преборят с редица сериозни заболявания. Това качество е добре познато и отдавна използвано в балнеологията, а вече и в модерните СПА центрове. По препоръка на физиотерапевтите хидромасажът, който се случва в специални тангенторни вани с разнообразни опции за подводен масаж, често се комбинира с мануален или с шокови комбинации между студени и топли ударни струи. Хидромасажните системи за ползване в домашни условия са по-скоро релаксиращи, отколкото лечебни, предлагат програми за отпускане или стимулиране на цялото тяло и всичките им екстри въздействат предимно като дози антистрес.


Елементи на домашната хидросистема
Контрол на силата и движението на водната струя – това всъщност прави хидросистемата и го постига с помощта на малки джетове, вградени в корпуса на оборудването. Джетовете може да са стационарни и регулируеми. Първите се монтират фабрично, така че струята, която минава през тях, да обработва конкретна част от тялото – гръб, врат, крака, ходила.  
Аеродюзите често се комбинират с водните джетове. Те са направени така, че да пропускат въздух, който нежно гали кожата и допълва удоволствието от цялостното въздействие. Оборудването с хидромасаж в дома може да е най-разнообразно – вана, душ-панел, кабина, минибасейн. Дори обикновената слушалка може да е с опции за хидромасаж. Има модели, които завихрят струята по различен начин, така че освен нормална тя може да е мека, наситена с въздух (подходяща за масаж на главата), на пулсиращи струи за тонизиране и раздвижване на кръвообращението, единична – за концентрирано въздействие върху конкретни зони, и др.


Хидромасажните вани
При тях въздействат три основни фактора – топлина, безтегловност и масаж. Топлата вода стимулира кръвообращението, в пълната вана тялото олеква и губи усещане за собственото си тегло, което от своя страна ефективно разтоварва ставите и мускулите. Насочените струи вода и въздух пък ефективно масажират конкретни точки на тялото. Стационарните водни джетове обикновено се разполагат по гърба, а подвижните – встрани на корпуса, така че да са лесно достъпни и лежащият да може сам да насочва струята. Водата в тях се задвижва от специална помпа, елегантно скрита зад престилката на ваната. Аеродюзите са стационарни и обикновено са монтирани на дъното на коритото. Задвижват се от въздушна турбина, която при някои модели вкарва и топъл въздух във ваната, с което поддържа оптимална температура по време на къпане.
Комбинацията от воден и аеромасаж в луксозните модели се съчетава и с вграждане на осветление с хромотерапевтичен ефект, с дюзи за арома- или озонотерапия. Моделите обикновено се предлагат с програматор с опция за редуване на основните функции, а също и с възможност за управление от дистанция.

Душът също може да е добър домашен хидромасажор.
Той въздейства с комбинация от температура, сила и посока на струята. При това комбинацията между тях е много голяма – чрез разнообразие от температури (контрастни или последователни), чрез сила, посока и форма на водната струя. Освен от слушалката водата може да излиза и от дюзи, вградени в панела или в стената под душ-питата. Дюзите може да са стационарни или подвижни, с възможност за промяна посоката на струята. Добре е те да се управляват от терморегулатор, който да следи за постоянна температура в системата.


Изключително модерни напоследък са душ-панелите, предназначени за монтаж на тавана. Представляват специални панели с отвори за водата. Атрактивното при тях е начинът, по който се стичат водните струи. Те може да са като ситен дъжд, като влажна пяна, завихрени като спирала или пък като едър шотландски душ. С тях къпането е истински забавно, особено ако е съчетано с ефектна хромотерапия, която прави водата жълта, розова, синя или зелена. Тези модерни високотехнологични водни удоволствия обаче все още са доста скъпи и изискват прецизна ВиК инсталация в дома.

Текст: Антоанета Салфидж, снимки: архив www.banispa.comПовече по темата „Домашното СПА“ вижте в онлайн-списанието „Още за къщата“, февруари, 2012

Вашият коментар