Село Шипково – Шипковски Минерални Бани

Минерална вода в село Шипково
10.02.2012
4iflik
Чифлик, Троян
10.02.2012
shipkovo2


Село Шипково  е разположено в северните склонове на Средна Стара планина, в гънките на Предбалкана. Селището  е   природен феномен с планинския си релеф, чудесен климат и минерални извори, закътани  в сърцето на уютната Васильовската планина в Троянския Балкан.

Село Шипково е един от известните балнеоложки  курорти в България, където гостите могат да отседнат в няколкото хотела, множеството вили и къщи за гости.

Курортът Шипковски Минерални Бани е подходящ за посещение през всеки сезон на годината.

Курортът Шипковски Минерални Бани е един от най-старите и известни курорти в България. Обявен е за курорт през 1946 г. Намира се на 2 км от центъра на село Шипково в западна посока. Средната му надморска височина е  700 м.


Благоприятните климатични условия в съчетание с лековитите минерални води, природните дадености, спокойствието сред природата, различните видове планински туризъм, превръщат курорта в един от най-предпочитаните и посещавани места в Троянския Балкан.

В Курорта има  три минерални извора и няколко сондажа. Минералната вода е от групата на сулфатно-калциево-магнезиевите, с варираща температура от 18 С до 35 С. Лечението с минерална вода се извършва чрез пиене и балнеолечение. Химичният й състав я прави подходяща за лечение на няколко групи заболявания.


Съвременният облик на Курорта се допълва от оформения градски балнеоложки център, в който включва градска  минерална баня, поликлиника, два обществени басейна, заведения за развлечение, няколко хотела, почивни станции и множеството частни вили. Повечето изброени обекти, работят сезонно.


• Курортът предлага два открити общественни басейна  с топла минерална вода. Подходящи са за ползване както от възрастни, така и от деца, дори и при липса на здравословни проблеми. Обществените басейни са открити и работят от юни – септември. Температурата на минералната водата в тях е около 300 С. Големият е с размери 20/50/1,80 м, а малкият –  10/4/0,5 м (с водна пързалка). Около басейните има площи за плаж. През останалото време на годината, когато не работят, туристите могат да отидат да ползват  вътрешния басейн на eдин от хотелите в Курорта или ако времето е подходящо, другите няколко външни басейна към хотелите.

• Минералната баня (Балнеолечебницата) – се намира в центъра на Курорта, в близост до двата обществени басейна и поликлиниката. В нея се предлагат: самостоятелни вани и тангенторен масаж.

• Поликлиниката – намира се в центъра на Курорта в близост до двата обществени басейна и Минералната баня. В нея се предлагат следните процедури:

Електропроцедури – лекуват плексит, радикулит, дископатии, полиневропатия, периферна нервна система, състояния след фрактури

Магнитно поле – състояния след фрактури, полиневропатия, синузит

Ултразвук – лекува плексит, радикулит, гонартоза, коксартоза

Парафинолечение – лекува болки в ставите

В курорта Шипсковски минерални бани има нялко СПА хотела, както и множество вили и къщи за гости. В непосредствена бризост, само на 5 км. отстои оформящият се нов балнеокурорт Чифлика.

Вашият коментар