Watsu – шиацу във вода

bathroom7
15 идеи за повече място в банята
02.02.2012
Frame_nicchia
Парната душ кабина FRAME на Jacuzzi
05.02.2012
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Съчетанието от Water  и Shiatsu (шиацу) ражда Watsu (ватсу) масаж. Watsu е хидротерапетичен релаксиращ масаж, който се осъществява изключително във вода като терапевтът използва техниките на познатото източно изкуство шиацу.  Масажът е разработен през 1980 год. От Harold Dull (Харолд  Дул), тератевт, който дълги години е изучавал и практикувал шиацу в Япония. Представлява комплекс от техники, включващи поддържане на тялото, разтягане на мускуратурата, мобилизация на нервната система и вестибуларния  апарат.

Процедурата се изпълнява в топла вода (34-35 градуса). Самата процедура не е лесна задача за терапевта, защото, докато пациентът се е отпуснал във водата, той трябва да поддържа тялото му и същевременно да изпълнява шиацу техники. Хубавото на този масаж е, че във водата тялото е изключително леко и масажистът може лесно да го разтяга и разгъва във всички посоки.

Този вид масаж  насърчава  състоянието на  дълбока релаксация, което оказва влияние върху вегетативната нервна система чрез подобряване на парасимпатиковата нервна система. Това състояние  води до добри физиологични промени в организма и може да бъде доведе до  намалена сърдечна честота, повишена обмяна на веществата, намаляване на мускулните  спазми и увеличаване на имунната защита на организма. От друга страна, въздействието  на водата провокира   освобождаване на всякакви ставни травми и болки.


Вашият коментар