Баня в спалнята – след неголямо преустройство

sunglasses_01
Винилови тапети – очила в ливански хотел
05.04.2012
samomassaj2
Самомасажът
13.04.2012
_MG_4125

Автор на интериорния проект е  арх. Деси Драгнева

Меланж между бордо и лила, досущ като оттенък на плътното  бургундско Божоле, задава настроенията в този не голям столичен апартамент.

Жилището е около 100 квадрата, разпределени между дневна с кухня, спалня, детска стая и две удобни бани. Още при първите срещи между собствениците, семейство с две деца, и  арх. Десислава Драгнева, автор на интериора, ясно се очертава водещата стилистична линия. Домакините държат бъдещият им дом да е с изчистена планировка, омекотена с нежни тонове. Общата атмосфера да е класическа, но по скоро да е като намигване за ретро и без излишна декорация.

„Желанието на клиентите за кухня в ренесансов стил е всъщност елемента, който поведе целия интериорен проект”-разказва арх. Драгнева.
Заради рустикалната кухня в дневната зона някак естествено намира място комфортен диван с лежанка, тапициран с мека дамаска на Laura Ashley с мотиви на едро райе и рози в бордо, копринения тапет със сходни флорални мотиви, пищен кристален полилей, трапезарна маса с  подчертан класически елемент, настилката от дъбов паркет, частично покрит с вълнени килими в светло кремав цвят.

„ В разговори с моите клиенти стигнахме до консенсус, че  съвременните материали (метални повърхности, стъкло, полиран гранитогрес, монохромни гами)  не са достатъчни да  създадат  усещане за топлина и комфорт на домашната среда. Нужно е всичко това умело да се съчетание с класическата изящност на форми и цветен колорит. Това се постарах да направя и аз – да моделирам класическа атмосфера, но пречупена през погледа на съвременния обитател” – споделя арх. Деси Драгнева.

Умелият баланс между модерна функционалност и устойчива класическа естетика оформя  визията и на спалнята. Настоящата планировка на стаята се постига след едно не голямо преустройство. Преди спалнята е била тясна и с неправилна форма като в съседство с нея е имало самостоятелна тоалетна с вход от коридора. По проект на арх. Драгнева  бившата тоалетна се приобщава към спалнята като поема функциите на баня, обърната към стаята.

Благодарение на стъклената стена и двете пространства изглеждат просторни и светли, без да си пречат или да си отнемат визуално от свободата.
Родителската спалня и прилежащата й баня подкрепят стилистиката на дневната, като тук преобладаващият цвят е нежен виолет. Този тон продължава и по мекия мокет , в завесите и при окачения таван. Тапетите по стените, финишът по вратичките на гардеробите, гранитогресът на пода също са с подчертани класически елементи. Ефирните  флорални мотиви от различните повърхности и текстила се отразяват  в стъклената стена на банята и правят незабележимо приплъзването между минало безвремие и съвременна функционалност.

текст Антоанета Салфидж
снимки Асен Балабанов

Интериорът е публикуван в сп. „Идеален дом“

Вашият коментар