„Епидемия от левкемия“ заплашва жителите на Меричлери

Проф. Стойков даде старт на „Международния воден мост 2012″ в Плевен
20.04.2012
natura_01
Проект за мъжка и женска тоалетна – две в едно
03.05.2012
oceanic-cleaning-system_4_40975


Вече втората година хората пият вода от водоноски

Главният външен водопровод в Меричлери, от водоем Марийно вече втора година е замърсен с арсен, който бавно убива жителите на населеното място.За За „епидемия от левкемия“ в района на град Меричлери алармира  пред журналисти в парламента Емил Георгиев, лидер на политически клуб „Екогласност“, поканен от независимия депутат Кирил Гумнеров.

По думите му хората там са в паника и от две години пият вода само от водоноски (от Димитровград), тъй като доказано местната питейната вода е замърсена с арсен.

Местното издание Haskovo.net съобщи на 20 април, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет най-после е отпуснала на община Димитровград близо 1,5 лв.за изграждане на външен главен водопровод от водоем в кв. Марийно до Меричлери, за да се

замени замърсеният с арсен досегашен водоизточник

Според Емил Георгиев замърсяванията са свързани с дейността на фирма „Каолин“ с „мълчаливото съгласие“ на министерствата на икономиката, на околната среда, на здравеопазването и на земеделието.

Еколозите настояват за оставката на зам.-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която според тях е отменила заповед за проверка на условията на работа на концесията.

Те обвиняват и ръководството на здравната инспекция в Хасково, че е крило шест месеца информация, според която съдържанието на манган във водата е до три пъти над пределно допустимата концентрация.

Еколозите възнамеряват да изпратят сигнал до ресорната комисия за околната среда към Европейския парламент. Те настояват и за

безплатни медицински прегледи на жителите на Меричлери

Независимият депутат Кирил Гумнеров обеща, че той и негови колеги независими народни представители ще поискат анкетна комисия да разгледа случая и ще подадат сигнали до ресорните министерства.

Гумнеров спомена и за идеята си да се направи съвместен екологично-патриотичен проект, който да работи в коалиция.

Драмата на близо 1500 меричлерци стана известна в публичното пространство в началото на декември 2010 г., припомня хасковското издание.

Проби, взети от димитровградското ВиК показаха два до три пъти завишение на арсена в питейната вода на града. Арсенът е тежък метал, който в различните си разновидности може да бъди изключително токсичен.

Пробите на оторизирания орган за контрол над здравето на хората, регионалната здравна инспекция, потвърди нива от 25 микрограма на литър при максимално допустими 10.

През декември 2010 г. водата в Меричлери бе обявена за негодна

за пиене и започна доставянето на друга с водоноски. Година по късно нивото на арсен достигна 37,11 микрограма на литър – близо четири пъти над нормата.

Въпреки че тя не се пие масово, с нея са се поливали градински зеленчуци, пояли са се животни, а немалко от старите хора също са я консумирали, пише изданието.

През 2011 г. градчето е било обитавано от 1381 човека над 18 години. По официални данни сред тях са били открити 903 нови случая на заболяването.

Твърденията, че в Меричлери има „епидемия“ от левкемия са абсурдни и безпочвени заяви пред Дарик кметът на Димитровград Иво Димов. Той базира коментара си върху представена актуална статистика от РЗИ.

Според нея в Меричлери от 2009 година досега има само един регистриран случай на левкемия. Случаят с починалия наскоро, от тази болест, мъж от града все още не присъства в регистрите , защото вероятно при него заболяването се е развило скоротечно. Общият брой на регистрирани заболели от левкемия в област Хасково през 2011 година е 12, а към днешна дата болните от други злокачествени заболявания само в Меричлери са 41.

Вашият коментар