Български дизайн в Експо Баня София в рамките на Sofia Design Week

Турски плочки за баня на Kalebodur
Orientile – стилизирани ориенталски мотиви за банята
28.05.2012
Бутиков спа хотел в Тайланд на остров Пукет
Бутиковият SPA – хотел Indigo Pearl Phuket в Тайланд
19.06.2012
дизайнери от Черга на Sofia Design Week в Експо Баня София


Експо Баня София на бул. Мария Луиза 16 бе едно от 50-те места в София и на практика единственото пространство с постоянна експозиция на продукти за баня, което се включи в програмата на фестивала Sofia Design Week 2012.
В нетрадиционното пространство на корпоративния изложбен център на Рока България, който се помещава в сградата на историческия „Магазин София” сред  продуктите на автори като Дейвид Чипърфийлд, Монео, Паломба  бяха екпонирани авторски мебели на архитекти и дизайнери от българската  група за дизайн „Черга”.


Изложбата, наречена Fast Forward, представи дизайн на бързи обороти, който обявява война на пасивното, песимизма, бездействието и деструктивната тишина. „Черга”  демонстрираха следващата вълна на съвременен дизайн от автори, които работят в България и по света, но винаги остават българи, защото само така може да се положат основите на бъдещия български дизайн.


Дизайнерите, които участваха в общата изложба са: Величко Великов, Волен Валентинов, Десислава Средкова, Иван Арнаудов, Николай Михайлов, Милена Палева, Диана Лазарова, Ирена Памукова, Джакомо Баруци Вай, Петьо Денев, Невена Тодорова, Свилен Гамолов, Дия Николова, Бисер Боянов, Калин Дончевски. Партньор на събитието е Schneider Electric.


За Черга, българска група за дизайн

Черга е група от млади български дизайнери, работещи заедно с общи цели, независимо от разликата в темперамент, начин на работа и стил.
Името ЧЕРГА е избрано, защото тази дума най-точно описва характера и пъстротата на българския народ и душевност. Въпреки ярката си индивидуалност и различия, членовете на групата се стремят заедно да покажат силата и предимствата на българския дизайн – като продукт и част от световната култура и среда.
Целите, които членовете на дизайнерска група Черга си поставят  са:
–    изграждане на работеща професионална среда на дизайнерите на мебели, продукти, интериор;
–    изграждане на цялостна визия за българския промишлен дизайн, чрез участие в конкурси, изложения и културни събития;
–    ангажиране на институциите и бизнеса в България за подкрепа в развитието и утвърждаването на Българския дизайн;
–    създаване на официална организация на промишлените дизайнери в България – единна информационна система, която да позволява лесна комуникация между членовете, бизнеса, институциите и други сродни организации.


http://www.cherga.org/
http://www.rabotilnica.com/

Вашият коментар