Най-интересните инсталации, акции и пърформанси, съпроводили световната конференцияна ООН за устойчиво развитие РИО+20

direx4
Огромни пластмасови риби на плажа на Рио де Жанейро са екологичен призив към заседателите на РИО+20
22.06.2012
Радиатори за баня от Чехия
Чешки радиатори за баня от „Дирекс 21”
27.06.2012
2


Рио де Жанейро не е сама град на карнавалите и пъстрите празници. През 1192 г. в столицата на Бразилия се провежда световна конференция на ООН под надслов „Планетата Земя”, на която се разработва План за борба с бедността и защита на околната среда да началото на XXIвек. Програмата за световното развитие е била предвидена за 20 години и съответно наречена РИО+20. В тази година се проведе конференцията равносметка РИО+20, в която се включиха политици, учени и бизнесмени от 135 страни. Местните жители и гости на мегаполиса бяха приобщени към проблемите на конференцията с множество акции, пърформанси, арт-инсталации.

В събитието се включиха не само политици и учени, но и представители на местното население, които живеят в огромна бедност. Създават се множество инсталации, най-впечатляваща между които е The Big Fishes на плажа Botafogo.

Боклуците от пластмаса вдъхновяват не само еко-активистите, но и бразилския художник  Vik Muniz. Работейки над инсталацията „Пейзаж”, той успява с боклук да пресъздаде сметището в залива Guanabara.
На екологичната катастрофа и проблемите на социалното неравенство  е посветен и макета на статуята на свободата.


Голямо внимание привлича и макета на танк в естествени размери, покрит с хляб. Организаторите го „паркират” в бедняшкия квартал Света Марта по време на акцията „Хляб, не бомби”  («Bread not Bombs»). Авторите на акцията уверяват, че средствата, които отиват за издръжка на армията, могат да се пренасочат към гладуващите райони.


На проблемите с глада е посветен и още един пърформанс на неправителствената  организация  «Rio de Paz» («Светът е Рио»). Доброволци създадоха дълга маса с празни чинии и знамената на бедните страни.

По време на конференцията бразилските активисти направиха различни флаш- мобове.  Най-масов се получи банера, създаден от няколко стотин души на плажа Flamengo. Погледнат от птичи поглед той изписа «Rios Para a Vida», – „Реки за живот”. Целта на тази акция е протест срещу замърсяването и обезлесяването на коритото при  река Амазонка, което реално води до опасност за самата река и е причина за затоплянето на горите.


Вашият коментар