„Идеал Стандарт – Видима“ АД стана на 20 години

Roca_Axis_PLF
Рисковете, свързани с водата и конкуренцията за водни ресурси са се увеличили през последните 20 години Сочи докладът на ООН, представен на RIO+20
20.06.2012
300412AA7_3_1
Обявиха наградите в първия български конкурс HOME SPA DESIGN 2012 за проект на домашна СПА-зона
21.06.2012
Идеал Стандард - Видима стана на 20 години


„Защо това смесено предприятие успя в Севлиево; защо не се пренесе успешно в други места в България; защо все още е между най-добрите примери за инвестиция на зелено; защо се сбъднаха мечтите на много севлиевци” – на тези и още ред любопитни въпроси отговаря Васил Кънев, Изпълнителен Директор, Председател на Съвета на Директорите на „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

„Интересно е да се погледне началото и развитието на най-успешната инвестиция на зелено в България 20 години по-късно. Разбира се това не е оценка, тя ще бъде направена от поколенията. Но все пак са 20 впечатляващи години, които сложиха началото на новата инвестиционна политика в България. През този период Севлиево се промени сериозно, както и целият регион около него. Периодът е изключително успешен – смесеното предприятие „Видима Идеал” АД, а след 1977 г. „Видима”АД беше знаме на много правителства и политики, и заслужава това внимание. На една от срещите през 2000 г. един от тогавашните депутати и политици каза: „Това, което стана в Севлиево между Американ Стандарт и „Видима”, трябва да се постави във всички учебници по съвременен мениджмънт в България”.От дистанцията на 20-те години има много институции и личности, допринесли за този успех. Естествено, най-голямо внимание и благодарности заслужават всички ръководители, служители и работници, които развиха предприятието в периода  от 1934 г. до 1990 г. до ниво, предизвикало вниманието на редица външни инвеститори.

Много сериозен беше приносът на управленския екип на „Видима”, синдикалните организации и целия състав, които повярваха и подкрепиха силно новаторската идея за това време – 51% от компанията да бъде закупена от Американ Стандарт. Ние всички искахме да излезем на европейските и световни пазари, а това беше единствено верния начин тогава.

Изключително важен беше приносът на правителството по това време с премиер Ф. Димитров и министър на индустрията и технологиите Иван Пушкаров – те приеха, че „Видима” може да бъде пионер в инвестиционната политика на България веднага след промените през 1990 г.

Разбира се, изключително много допринесе доверието и решението на Американ Стандарт и лично на г-н Уилфред Делкер, че „Видима” може да бъде партньор в това смесено дружество, че в България и в Севлиево може да има сериозен производител на санитарна арматура на европейско ниво и най-важното, че България може да бъде мост към пазарите на Русия, Турция и Източна Европа.

Не мога да не отбележа приносът на Община Севлиево и лично на тогавашния кмет г-н Йовко Йовков, на „Булгаргаз” и на Борда на директорите на „Видима”, които реагираха по най-адекватния начин и направиха възможна тази инвестиция, като по този начин Севлиево стана център на успешна политика за дълги години. Десетки са хората и организациите, допринесли за този успех, който е не само инвестиционен. Той направи града и региона по-други, по-съвременни, по-одухотворени, създаде повод за увереност и оптимизъм на хората.

На една среща по това време г-н Юхновски, почетен гражданин на Севлиево и председател на БАН, се изрази: „Може би след поколения този период ще се оцени като Възраждане за Севлиево и Севлиевския край”. Поколенията ще оценят това!

Благодарение на изключително успешните години, Американ Стандарт реши да изгради керамичен завод „Идеал Стандарт България”, „Видима 2” и „Видима 3”. Днес общо около 3500 работници и служители са обединени в екипа на „Идеал Стандарт – Видима” и допринасят за едни от най-добрите резултати за Европа.

Естествено на преден план излизат въпросите: защо това смесено предприятие успя в Севлиево; защо не се пренесе успешно в други места в България; защо все още е между най-добрите примери за инвестиция на зелено; защо се сбъднаха мечтите на много севлиевци.Много анализатори са се опитвали да отговорят на тези въпроси. Отговорът е многостранен, но има нещо обединяващо – нашето желание и готовност да научим един нов начин на правене на бизнес – това ни отличи между многото кандидати за привличане на инвестиции, както у нас, така и в Европа.

Ние имахме волята да сме по-други, да погледнем напред в Европа, към по-далечното бъдеще и получихме уникалния шанс да ни бъде предложено създаване на смесено дружество от всепризната международна компания. Проявихме адаптивност, гъвкавост, професионализъм, съчетан с Европейско виждане в бъдещето – всичко това демонстрирахме през бурния период в края на 80-те и началото на 90-те години. Това убеди Американ Стандарт да дойде и да инвестира в Севлиево. Оттогава през годините ние непрекъснато демонстрираме нашия ангажимент към клиентите, към качеството, към търговската марка, демонстрираме лоялността си към ценностите на компанията, доказваме нашето водещо място в санитарно-техническия бизнес.

През 2007 г. преминахме към нов собственик – Bain Capital, а европейската компания, към която сега принадлежим е Ideal Standard International. Те бяха така приятно изненадани от нашия професионализъм и европейско поведение, че нарекоха „Идеал Стандарт – Видима” „перлата” на Ideal Standard International. Сериозно и задължаващо признание! Оправдано и изпълнено със съдържание и резултати!

Всички инвеститори се нуждаят от широк бизнес хоризонт, за да увеличават инвестициите си непрекъснато. Това направи „Идеал Стандарт – Видима” през годините – заедно с Общинското ръководство, с цялата общественост, създаде най-добри условия за инвестиции на Американ Стандарт, което повлия благоприятно на социалната политика на компанията и на Севлиевския регион и направи възможно да се привлекат да инвестират стратегически доставчици. Изключително достижение, тъй като тези девет доставчика от Западна Европа са тук само и единствено заради „Идеал Стандарт – Видима”. Създадоха се допълнителни 1000 работни места, т.е. създаден бе клъстер под егидата “Идеал Стандарт – Видима”, благодарение на верния и добър бизнес подход за утвърждаване на компанията в региона и България.


Наистина дълго време ще стои открит въпроса как, като инвестиционна дестинация, град като Севлиево успя да постигне това, към което България се е стремяла? Какъв е ключът към успеха?

Бих казал – точна рецепта няма, но погледнато 20 години по-късно, два момента се оказват решаващи:

–          единството между политиката на фирмата и политиката на Общинското ръководство;

–          присъствието на ръководни екипи с воля и професионализъм и убедеността на целия състав за тази революционна промяна за това време.


Като добавим максимална прозрачност и почтеност към обществеността, към хората, които ще имат допир до инвестициите, спазване на европейски норми и условия на труд, околна сред, съвместна дългосрочна стратегия, обучение и развитие на кадри, следвайки европейски критерии – така се доближаваме до същността на успеха. Изградихме политика на съпричастност на инвеститорите към локални въпроси, като образование, здравеопазване, инфраструктура и други социални въпроси, т.е балансиран подход и за инвеститора, и за региона.

Явно бизнес подхода и човешкия подход са били правилно намерени.
Вярвам, че тези 20 години наистина преобразиха „Идеал Стандарт – Видима”, Общината и региона, дадоха начало и тласък на инвестиционната политика не само в Севлиево, но и на национално ниво.”
Източник: Официален блог на „Видима”

Вашият коментар