Иван Иванов: Загубите на вода на места стигат до 70%

Bosh_konkurs
Убийството на делфини и китове продължава
19.08.2012
Опасни козметични процедури
Стоки от индустрията за красота, които могат да ни убият
22.08.2012
Dent-Cube1

Водопреносната система в страната е в окаяно състояние. Загубите по трасетата са средно между 50 и 60%, на места стигат и до 70%. Това заяви в предаването „Преди всички“ Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Той уточни, че не всичко това изтича под земята, а в тази цифра влизат и кражбите, и недобре измерената вода от водомерите. Иванов подчерта, че според експертите над 12% загуби вече е много.

Тук през годините не е инвестирано дългосрочно и сега трябва да се наваксва с много бързи темпове, което означава, че трябва да се вкарат много големи инвестиции за кратък период от време. Инвестициите обикновено минават през цената на водата, коментира Иванов и добави, че вариант за изход от ситуацията е усвояването на евросредства: Европейските средства ще смекчат удара върху потребителя, но те не са достатъчни, за да се покрият всичките нужди. Неизбежно ще трябва да се увеличава цената, за да се намерят средства.

Като неадекватна политика на правителството Иванов посочи: Взето е решение печалбата на ВиК операторите да се внася в републиканския бюджет, в същия момент говорим за недостиг на средства за инвестиции. Би трябвало печалбата да се реинвестира. Това е решение, което може да облекчи инвестиционните програми на ВиК операторите.

През годините не е мислено достатъчно или не са намирани средства, за да се правят повече язовири, което сега се прави, т.е. има идея да се строят язовири, каза още Иван Иванов. По думите му, липсата на финансиране е довела до това, че не са довършени започнати проекти.

Освен самият строеж на язовири, което е тежка инвестиция и дългосрочно решение, в европейските страни се правят политики за рационално използване на водата. Там всяка капка дъжд се събира, поощряват се хората да ползват пестеливо водата, докато тук няма такава култура. Трябва да има политика за ограничаване на неразумното ползване на вода и да се поощрява използването на дъждовна вода за поливане с построяване на малки резервоарчета по домовете, добави той. По думите му освен това има и незаконно построени водопроводи.

Поредните промени в Закона за водите целят да направят по-ясна собствеността, дават ясна индикация кой е собственик на водопроводите, каналите и се опитват да окрупнят ВиК операторите, като на територията на една област да има само един оператор, уточни Иван Иванов. Според него тогава ниските цени, които се държат от малките ВиК оператори, ще се повишат.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов подчерта, че ситуацията с водата в града е изключително тежка, качеството на услугата е лошо, а цената е една от най-високите. Той изтъкна, че от 71 села в общината, вече 30-40 са на режим почти цяло лято. България има нужда от водна полиция, защото ВиК дружествата се източват, категоричен е Паунов. По думите му, общината може да създаде водна полиция, но само ако водният оператор е на подчинение на общината. Ако дружеството е общинско, ресурсът ще се управлява много по-ефективно заради силния контрол, смята той и добави, че има и огромна корупционна среда в дружествата. Според него трябва да се върви към една цена на водата в цялата страна.

ВиК началниците се назначават с подписите на трима-читирима депутати от управляващата партия. Тези независими чиновници се интересуват не от проблемите на работата и от ситуацията в дружеството, а от това как да угодят на хората, които са ги сложили, подчерта още кметът на Кюстендил.

Интервю на Веселиа Миланова с Иван Иванов, председател на БАВ и Петъ Паунов, кмет на гр. кюстендил

Източник: bnr.bg  http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/BeforeEveryone/Economy/Bulgaria/Pages/2008vodi.aspx

Вашият коментар