Международният конкурс за млади дизайнери Jump the Gap е отворен

Jodlowa House3
Създай мото – пътувай за Париж!
19.09.2012
Покана за участие PF – Тематичен фонд “ПАРТНЬОРСТВО”
24.09.2012
Roca_Jump_the_Gap_Josep_Congost_small

Могат да се включат и дизайнери от България.

В галерия Roca Барселона бе обявен старта на петото издание на международния конкурс за дизайн в банята Jump the Gap. Събитието се състоя в рамките в  празник на иновациите и дизайна, организиран от списание Wallpaper. В разговорите се включиха Бенджамин Кемптън, заместник главен редактор Интериори в базираното в Лондон списание Wallpaper* и  Хосеп Конгост, мениджър Дизайн в Roca, и двамата членове на журито на петия международен конкурс Jump the Gap.

Основните теми, обсъждани на този форум, включваха млади автори, дизайн за бани, тенденции в дизайна и конкурса Jump the Gap като платформа за нови и млади таланти.  В допълнение, той бе и чудесна възможност за обмяна на опит, идеи и мнения относно света на дизайна. Така, Празник на иновациите и дизайна.
Разговор със списание Wallpaper* даде началото на поредното издание на конкурса за млади дизайнери Jump the Gap, организиран от Roca и Barcelona Design Centre. Конкурсът се определя като платформа за откриване на млади таланти от цял свят в контекста на архитектурата и дизайна, като им предоставя възможност да демонстрират идеите си, да творят и предлагат иновативни решения за пространството в банята и свързаните продукти.  Както се изрази Бенджамин Кемптън пред участниците в празника: „Jump the Gap е повече от платформа за млади хора. Това е начин да покажете своите работи на целия свят и на професионалистите.”

Хосеп Конгост подчерта че „по отношение на дизайна, трябва да разсъждаваме от страна на потребителя, тъй като 70% от продуктите, произведени днес, ще са безполезни след 10 години». В последствие Конгост и Кемптън посочиха характеристики като икономичност, удобство, хигиеничност, опазване на водните ресурси и конструкцията на продуктите, като са съществени за добрия дизайн.
Според Кемптън, предизвикателството пред дизайнерите е да съчетаят мечти и действителност и за тази цел „фотографиите от модните списания представляват източник на вдъхновение”, отбелязва той. Кемптън напомни на участниците, че Jump the Gap „ търси нови идеи и цели да направи скок във времето, за да открие истински креативни дизайнери, които да ни помогнат да се изправим пред предизвикателството” .

Двамата събеседници се съгласиха, че един от изводите по отношение на тенденциите при баните е изместването на взаимовръзката между банята и останалата част от дома. “Баните са общи пространства без врати, мебели влизат в банята, а части от банята се пренасят в спалнята, което навежда на мисълта за развитие на личното пространство в дома”, разсъждава Конгост. Кемптън добавя: „Банята се разтваря в спалнята по същия начин, както кухнята в дневната”. В допълнение, Конгост акцентира върху търсенето на по-гъвкаво обзавеждане за баня, което същевременно да доближава идеята за мултифункционалност и постигане на простор без да се пренебрегва устойчивостта на продуктите.


От самото начало, международният конкурс Jump the Gap се доверява на жури от престижни архитекти и дизайнери. Сред председателите от предни издания на конкурса са фигури като Рон Арад, Джон Поусън, Бенедета Талябу и Рафаел Монео. Тази година председател на журито ще бъде архитекта от Япония, Кадзуйо Седжима, носител на Архитектурна награда Прицкер за 2010 г.
Петото издание на международния конкурс Jump the Gap вече е отворено за участие. Периодът за регистрация тече до 31 януари 2013 г. В това издание, могат да участват млади дизайнери и архитекти, както и студенти по дизайн или архитектура, родени след 1 януари 1978 г. Условията на конкурса са публикувани в интернет на сайта www.jumpthegap.net .

С всяко следващо издание, общият брой на участниците, както и на участниците от България непрекъснато расте. С надеждата, че скоро ще има и роден финалист, Рока България ще организира за младите български творци представяне на конкурса Jump thе Gap. То ще се състои в края на месец октомври в изложбения център Експо Баня София. Точната дата и начален час ще бъдат обявени допълнително на сайта на компанията www.bg.roca.com , както и на страницата на Експо Баня София във фейсбук www.facebook.com/ExpoBathSofia .

Вашият коментар