Как общините ще бъдат накарани да закрият ВиК-дружествата си?

80% от водата се губи по тръбите
23.10.2012
Manova_studenti
ПРОЕКТЪТ НА ЗАКОНА ЗА ВОДИТЕ СЪДЪРЖА НЕЯСНОТИ, КОИТО ЩЕ ЗАДЪЛБОЧАТ КРИЗАТА ВЪВ ВиК СЕКТОРА
26.10.2012
banja_idei10

Местните власти са против окрупняването на водния сектор и заради единната цена на водата във ВиК-асоциациите

Съществуващите в момента 65 ВиК дружества ще станат 28 ВиК асоциации, коментира в началото на месеца председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Окрупняването на сектора е част от промените в Закона за водите, които в момента се обсъждат в Народното събрание.

Проектът за промяна мина на първо четене в Народното събрание преди лятната пауза в началото на юли. Около месец по-рано беше публикувано и становището на правната комисия, където имаше известни колебания именно с частта за окрупняването на ВиК-сектора.

Според записаните изменения целта на промяната е да се закрият дружествата, които обслужват само една община, което изисква решение от страна на Общинския съвет.

Това предполага, че Законът за водите ще кара принудително общините да закриват своите дружества, създадени по реда на Търговския закон, а опасенията на членовете на правната комисия са, че това е в противоречие с разпоредбите на чл. 17 и чл. 19 от Конституцията.

„Тази материя не е разработена подробно в законопроекта и не е развит юридическият механизъм, чрез който общинските дружества „преливат дейността си“ в регионалните оператори“, са записали в мотивите си народните представители.

Въпреки тези съществени въпроси обаче, след проведените дискусии, комисията допуска законопроекта на първо четене в пленарната зала с 13 гласа „за“, нито един против и 8 „въздържал се“.

Цената също е проблем

Според записаното в Националната стратегия за водите, при определянето на един оператор на активите „Водоснабдяване и канализация“, каквито в момента са ВиК дружествата, ще трябва да се спазва законовата разпоредба „една обособена територия – един ВиК оператор“.

А оттук следва и уеднаквяване на цените и опасенията на общините са, че това ще бъде в ущърб на малките общини.

Още през април кметът на Троян Донка Михайлова обясни, че в общината цената на водата е 94 ст. без ДДС, докато в по-големият град Ловеч е 1,32 лева без ДДС. Така общини, които години наред са водили целенасочена и правилна политика в сектора, сега ще загубят инвестициите, е становището на община Троян, което беше изпратено и до Националното сдружение на общините.

Преди броени дни водната стратегия беше обсъдена в област Хасково, а на територията на самата област вече са създадени три асоциации – „Асоциация по ВиК Хасково“, която е със 100% държавно участие, „Асоциация по ВиК Димитровград“, която е със смесено участие – 50/50 държавно и общинско участие, и „Асоциация по ВиК Стамболово“, която е със 100% общинско участие.

На срещата, за която разказват на сайта на община Ивайловград, е станало ясно, че в региона не са поискали обединяване на дружествата, а мотивът е цената – например в Димитровград плащат по 1,86 лева с ДДС за кубик вода, а в Хасково – 2,95 лева с ДДС.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Европейска

Източник: www.investor.bg

Вашият коментар