Президентът заплаши с вето на закона за водите, ако отпадне уедряването на ВиК сектора

Vera, Fap Ceramiche
19-20 ноември – Конференция Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи
28.10.2012
Германският опит във водния сектор
30.10.2012


Президентът Росен Плевнелиев обмисля да наложи вето върху закона за водите, ако заложеното в него уедряване на ВиК сектора не се случи, съобщи първи в. „Труд“ в неделя 28 октомври. Според Проекта, който вече мина на първо четене, ВиК дружествата, които сега са 65, трябва да станат 28 и точно да съвпаднат на териториален принцип с областите в България. На територията на областта ще  има само един ВиК оператор и той съответно ще определя цената на водата. Според очакванията на вносителите от МРРБ окрупняването е потенциална възможност за привличане на по-големи инвестиции, както от Европейски фондове, така и от частния сектор.


Българските общини не са съгласни с предложената схема за окрупняване, защото според тях тя  води до монополизиране на сектора, в резултат на което цената на водата ще се повиши навсякъде и на практика общините ще са лишени от контрол над ВиК системите и съоръженията, които са тяхна собственост.

От Асоциацията на експлоатационните предприятия за ВиК, в която членуват всички 22  ВиК дружества  100% общинска собственост също изразиха несъгласието си с някои от предложените в Проекта промени. Те сигнализират в  официалното си становище за опасността Проектозаконът да създаде процедура за национализация на публична общинска собственост, доколкото в него се предвижда преструктуриране на общинска собственост в държавна, при това единствено с мотива, че държавата може да привлече повече средства, отколкото малките общини. От същата Асоциация твърдят също, че от промените ще пострадат най-вече малките общини и общинските ВиК, които на практика ще бъдат закрити. Според проекта интересите на общината ще се защитават само от кмета, който по закон ще трябва да влез в Асоциация по ВиК на областта, в която областният управител ще представлява държавата и ще има 35% глас при вземане на решенията за водата.  Ако общинската собственост до този момент е била ефективно управлявана от Общинския съвет и общинския  ВиК оператор с грижата на добър стопанин, след поправките в Закона общините няма да се ангажират с отговорностите по осигуряване на високо ниво на ВиК услугите в общината. Процесът при това ще бъде съпътстван от масови уволнения и задължително покачване цената на водата, категорични са от Асоциацията на експлоатационните предприятия за ВиК.


Пред в. „Труд“ държавният глава заявява: „Имам подозрението, че добрата идея на вносителите – министерствата на регионалното развитие и на екологията, за консолидиране на ВиК дружествата ще бъде отхвърлена от парламента. Ако това се случи, не изключвам да наложа вето.“


Очаква се в четвъртък текстовете да минат на второ четене в комисията по местно самоуправление в парламента, пише „Труд“.

„Ще следя много внимателно дали само ще създадем предпоставки всеки кмет да си прави собствените ВиК поръчки. Или ще създадем една система, която ще създаде предпоставки за милиардни инвестиции чрез публично-частни партньорства, в интерес на развитието на този толкова важен сектор, знаейки, че водата е следващият петрол“, заявява Плевнелиев.

Вашият коментар