80% от водата се губи по тръбите

Управление на водната инфраструктура в българските общини разискват в Пловдив
23.10.2012
banja_idei10
Как общините ще бъдат накарани да закрият ВиК-дружествата си?
23.10.2012

Загубите на вода в страната достигат до 80 на сто, а минималните са около 50%. В това число се включват както загубите от течове, така търговските загуби, свързани с кражби или неточно отчитане. Това коментира пред „Монитор” Мариана Итева, регионален директор „Бизнес развитие” за Балканите във „Веолия вода”.

Възможностите за инвестиции във водния сектор с европейски средства са 10 пъти по-малки от нуждите. Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на форум за иновации във ВиК сферата. Още в началото на месеца в парламента беше гласувана стратегия за развитието на сектора, според която са необходими минимум 13 млрд. лв. за решаване на най-неотложните проблеми на ВиК системата. За да бъде приведена тя спрямо европейските норми, са необходими внушителните 43 млрд. лв.
Министър Дончев коментира още, че темата за водния сектор в България остава „гореща”, защото все още има не само села, но и градове, които са на воден режим През летните месеци стана ясно, че в населени места в 12 области у нас е имало воден режим. Дори и в момента продължават проблемите с недостиг на вода в Севлиево.
„Всяка година този проблем се изостря. Затова е необходимо да се осигурят нови водоизточници”, коментира проф. Румен Арсов, член на Българската асоциация по водите.
„Инвестициите във водния сектор са най-тежки от техническа и организационна гледна точка”, коментира още министърът по еврофондовете. Според него по-сложен бил проектът единствено за софийското метро. Проблемът се задълбочавал и от факта, че през последното десетилетие във водния сектор не са правени инвестиции.
Експертите също са единодушни, че са необходими спешни мерки в сектора. Ако такива не бъдат взети, проблемите с водата у нас ще станат катастрофални „Има крещяща нужда от инвестиции. Технологиите са остарели, а системите – амортизирани”, коментира пред „Монитор” Мариана Итева, регионален директор „Бизнес развитие” за Балканите във „Веолия вода”. Тя обясни още, че средно за страната загубите на вода са между 50% и 80%. В това число се включват както загубите от течове, така търговските загуби, свързани с кражби или неточно отчитане.
Итева обясни още, че проблемът с кражбите на вода остава най-сериозен в ромските квартали.
„Нито един ВиК оператор не може да се справи сам с него, затова е необходима политика от страна на държавата в тази област”, коментира тя. Според нея трябва да бъдат взети такива мерки, с които всички хора да си плащат сметките, или държавата да покрие тези загуби като социален разход.
Междувременно стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде бенефициент по оперативна програма „Околна среда” и ще може да изпълни проект, който да подпомогне реформата във ВиК сектора. По тази линия ще бъде отпусната внушителната сума от 16,76 млн. лв. с ДДС. А самият проект ще е със срок на изпълнение 30 месеца. Това обясни Иванка Виденова от строителното министерство.
Парите ще се използват за най-разнообразни дейности. Например ще бъде изготвена нова стратегия за водния сектор за времето от 2014 г. до 2024 г. Тя ще бъде написана от експерти на Световната банка и на строителното министерство. Предвижда се още да се направи информационна система за ВиК услугите в страната. Ще бъде направен и още един регистър на ВиК асоциациите. Парите ще бъдат използвани и за подобряване на административния капацитет на ВиК асоциациите. Това включва изготвянето на различни типови документи, разписване на длъжностни характеристики на служителите и др.

Монитор, 19.10.2012, стр.6

Вашият коментар