CERSAIE, Болоня – за 30-ти път

antoniolupi-strappo-028-b
Мивката STRAPPO на Antonio Lupi – като сълза на стената
07.10.2012
Bologna122
Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Висшия консултативен съвет по водите
12.10.2012
Изложение за баня в Болоня

Светът на банята оцелява с ефектни визии на ниска цена

През септември в италианския град Болоня за 30-ти пореден път се проведе Cersaie, най-голямото изложение за баня и строителни материали. По данни на организаторите над 100 000 души са посетили изложбените палати в панаирния център като 32% от посетителите са чужденци, което било с около 7-8% повече от миналата година.


Какво видя BaniSpa.com между пътеките?

Да, посетителите на наложилия се като най-голям европейски форум в областта на банята и строителните материали бяха видимо много. За първи път обаче на Cersaie можеше да се влиза с безплатни електронни билети,  а тези, които не се бяха сетили да погледнат страницата на изложението преди панаира, можеха да се регистрират като посетители (пак безплатно) при самите каси на изложението. Всички 16 палати на Болонския панаир на пръв поглед изглеждаха запълнени от щандовете на изложители. Още с първата разходка между залите обаче се открояваше впечатлението, че щандовете са някак по-големи, а фирмите, сякаш по-малко. Голямата изненада на Cersaie 2012 за нас беше липсата на големите германски брандове. Нямаше ги нито Ideal Standard, нито Grohe, Kaldеwey, Geberit. За сметка на това пък имаше засилено присъствие на арабски фирми – (около 8-9 бяха само от Саудитска Арабия), а големите турски фирми, които миналата година бяха буквално сбутани в ъглите на залите, сега вече като че бяха допуснати до значително по-представителни места.

Изводи от първото впечатление:

1.Европейските производители на керамика и особено тези със санитарния фаянс и арматурата, са в изключително тежка икономическа ситуация и до максимум са свили бюджетите за реклама. (Нека напомним, че на пролет следва да се проведе банското биенале във Франкфурт, за което вероятно се пестят германските производители).
2.Битката за клиенти е толкова жестока, че дори известните с националистичната си пазарна политика италианци вече са склонни да влизат в партньорски отношения с чужди националности, с основна цел да стъпят на чужди пазари.
3.Нещата не са такива, каквито бяха: големите брандове вече не са толкова големи, а малките изненадващо растат.

Опит за отличаване на тенденции

Трудно е да се търсят тенденции на пазар, който е почти застинал, да не кажем застоял. И все пак инстинктът за оцеляване, който е мощна движеща сила, кара много от производителите да са в „будно състояние“. Като че ли всички са се настроили за решаваща зима. Който оцелее сега, ще бъде сред първите през следващото десетилетие.

Как успяват италианците да „замажат положението“ – поне на пръв поглед? Ами по единствения изпитан от тях и доказано безотказен начин – с дизайн.

Дизайнът е спасителната сламка за повечето производители особено в областта на керамиката и гранитогреса. С помощта на осъвършенстваните през последните години технологии Water jet и 3D лазерно рязане облицовъчните материали се сдобиват с нови, наистина зашеметяващи лица, при това на приемлива цена. Най-експлоатираните и тази година са визиите на естествена дървесина и камък. Дървените имитации не просто са с разнообразни фладери, които на допир са меки и топли като истинско дърво, но се предлагат и байцвани в различни цветове, и под формата на майсторски „дърворезби“ и „интарзии“.


Новата мода, която явно тръгва от тазгодишното Cersaie са щампите по „дървото“. Това са разнообразни мотиви на цветя, текст, флорални мотиви, лица, които благодарение на новите принт-технологии обогатяват декора на колекцията. Като че ли най-успешни тази година са принтовете при ретро и винтидж колекциите, които подчертават „оригиналната“ визия на облицовката.

Камъкът от керамика и гранитогрес също е „изваян“ до съвършенство. Нюнсите, жилите и пукнатините по текстурата вече не са никакъв проблем. Финишът при имитациите на камък обикновено е полиран и идеално гладък, а вече и с допълнително анти-слип покритие срещу хлъзгане.

Размерите, особено при гранитогреса, вече са гигантски. Почти всички фирми предлагат в портфолиото си плочи 20х120, 15х120, чиято дължина подкрепя визията на дървото и имитацията на паркет.

Гранитогресът в най-дългата категория – 3 метра, също вече е с овладяно производство. Производителите предлагат варианти с дебелина от 6 до 3 мм  и предимно с идеални визии на полиран камък.

Формите и релефът при керамиката вече наистина са неограничени. Правоъгълници, триъгълници, квадрати, кръгове, неправилни форми, които се съединяват като пъзел, огънати, изпъкнали и буквално намачкани плочки.

Факт, новите технологии позволяват керамиката да се облече в най-разнообразни дизайнерски визии и да се превърне в съвършения хамелеон на облицовъчната индустрия.

Предлагаме ви един пъстър фото разказ, който ще ви помогне сами да се потопите в света на банския сектор и може би да откриете неща, незабелязани от нас.Текст Антоанета Салфидж

Вашият коментар