Мариана Китанова: „Интериорен дизайнер може да бъде този, който има качества, голяма част от които не се учат.“

Vladislav-Vasilev_DIBLA
Владислав Василев: „Интериорен дизайнер може да бъде всеки, който МОЖЕ да бъде интериорен дизайнер.“
23.01.2013
Logo Globo
CLOBO CERAMICA, Italia
23.01.2013
Мариана Китанова, арт-директор на сп. "Наш дом" и член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012

Мариана Китанова, арт-директор на сп. "Наш дом" и член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012

„Както във всяко нещо, в което е намесено изкуството.“

Мариана Китанова, арт-директор на сп. "Наш дом" и член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012

Мариана Китанова е артдиректор на сп. „Наш дом”, едно от най-големите и уважавани списания за архитектура, дизайн и обзавеждане на българския пазар. Радваме се, че тя прие да бъде част от творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012 и да допринесе със своя поглед към дизайна на бани, насочен към търсене на естетиката в оползотворяване пространството на банята, съчетаваща красота, функционалност и мисъл.

Коя е Мариана Китанова? Какво обичате в работата си, какво Ви вдъхновява?

Арт директор съм на списание „Наш дом” и имам различни отговорности, но основната ми работа е графичното оформление на изданието. А и в едно списание нищо не е странично задължение, като се почне от подбора на интериорите, начинът на снимане, изборът на подходящите снимки и се стигне до последния детайл от графиката и оформлението. Да обичаш работата си е само по себе си късмет, а когато има и творческо удовлетворение, можеш да се смяташ за щастливец. Вдъхновява ме всичко, което е плод на талант, усет и вкус.


Да поговорим за чудото на интериорния дизайн – какво е интериорен дизайн, защо е необходим и кой може да бъде интериорен дизайнер?

Според мен подобни въпроси са по-скоро реторични. Интериорният дизайн определя качествата на пространството, в което живеем или работим, както и почти всичко намиращо се в него. По тази причина той предизвиква такъв интерес, защото всеки човек повече или по-малко го е грижа за качествата на личното му пространство. Жилищният и общественият интериор са еднакво важни, но хората възприемат първия много по-лично.

Интериорен дизайнер може да бъде този, който има качества, голяма част от които не се учат. Както във всяко нещо, в което е намесено изкуството. За съжаление примерите в обратна посока са доста много.

Какви са предизвикателствата при дизайна на бани? Как се създава една идеална баня?

Разбирам играта на думи с вашето лого, но за мен това понятие има по-скоро рекламна стойност. Една баня може да бъде идеална за определени дадености. Нейните елементите не са се променили съществено, като изключим някои технологични играчки от графата „измислени потребности”. Много по-важни са формоизграждането на отделните елементи и удачното им организиране в конкретното пространство.

Вие сте член на творческото жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012. Каква е ползата, според Вас, за младите професионалисти от участие в този и подобен род конкурси?

Това е просто начин да сравниш начина си на мислене и творчески възможности. Всеки опит е полезен с нещо. Важното е да се извлекат поуки, а не неподплатено самочувствие.

Тазгодишният конкурс има две категории от жилищния интериор – семейна баня и индивидуална баня. Проектите за коя от категориите ще ви бъде по-интересно да видите и защо? Какви са Вашите водещи критерии за номинация на проекти в двете конкурсни категории?

Мисля че разликите са по-скоро количествени, отколкото качествени. Все пак индивидуалната баня, поне теоретично, ми е по-интересна, защото борави с по-малки пространства и предполага по-находчиви решения.

Ideal Standard споделя разбирането, че идеалната баня е онази, която е направена специално за някого по начин, който го кара да се чувства удобно и приятно всеки ден. В този смисъл – каква е Вашата идеална баня?

Мисля, че правиш такава баня, просто следвайки нечии желания, а целта на дизайнера би трябвало да е да направи баня, за която всеки да мисли като за неговата.

Научете повече за конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012 на официалния уебсайт Banianagodinata.com. Крайният срок за регистрация и подаване на 3D проекти на бани за участие приключва на 4 февруари 2013г.


Източник: Блога на Ideal Standard

Вашият коментар