Воден калейдоскоп

5aveneu4
Покана за участие на НПО в разработването на Оперативна програма за образование и наука
07.02.2013
Идеи за интериор с дърво в банята
Дървото в банята – идеи за интериор
11.02.2013
japan_chaina1

Водата е навсякъде около нас. Даже и да не мислим за нея, да я пренебрегваме, да не я вземаме под внимание, тя всъщност участва в абсолютно всички дейности от нашия живот.
Ние пием вода, мием се, перем, поливаме, произвеждаме храната си, пътуваме по вода. Водата е стихия, която определя качеството ни живота. От нея именно зависи дали сме здрави, силни, какъв е стандарта ни, достатъчно ли свободни се чувстваме, за да се забавляваме и творим. Водата същност е нашият живот.

Предлагаме ви подбор от фотографии, на които присъства водата и които чрез нея представят различни моменти от живота на хората по целия свят.

1.    Момче се къпe с вода от обществения кран в района Коломбо, Шри-Ланка. Липсата на хигиенни условия и достъп до ВиК услуги са причина за смъртта на около 1,2 милиона деца, които всеки ден умират от диария, преди да навършат 5 години. В градските условия на Шри –Ланка процесът за подобряване на водоснабдяването не успява да се изравни с темпа на ръст на населението. (Eranga Jayawardena/Associated Press)

2.    Селянин полива оризище в Побитор, Индия. (Anupam Nath/Associated Press)

3.    Момчета се мият от водопроводната тръба над столичната канализация в Ню-Делхи. (Kevin Frayer/Associated Press)

4.    Момче се къпе от обществена бидонка в Ню-Делхи. (Saurabh Das/Associated Press)

5.    Индийски свещеници изпълняват ритуал за дъжд в Ахмадабад. (Ajit Solanki/Associated Press)

6.    Работничка в чаена плантация пие вода на полето в покрайнините на Силигури, Индия. Чаените плантатори от северо-източна Индия казват, че промените на климата влияят на добива на чай в страната и не само са причина за намаляването на добива, но и за промяната на вкуса на чая. (Diptendu Dutta/AFP/Getty Images)

7.    Гмуркачи плуват с китови акули в залива Ханифар при Малдивските острови. Скроро този район ще е забранен за туристи от съображения за сигурност. (David Loh/Reuters)

8.    46-годишният абдулджалил Джаббар се мие в покрайнините на Ислямабад, Пакистан. (Muhammed Muheisen/Associated Press)

9.    Бежанец от пакистанските селски райони, където е неспокойно заради военни конфликти , вади вода от кладенец край Ислямабад. (K.M.Chaudary/Associated Press)

10.    Войници от пакистанската армия топят сняг, за да получат питейна вода в базата Калпани на височина 2438 метра в пакистанската провинция Дир на границата с Афганистан. (Anja Niedringhaus/Associated Press)

11.    Работник преминава през стълб, показващ нивото на водата в Суккур, Пакистан. (Akhtar Soomro/Reuters)

12.    Търговeц пуска сапунени мехури при залез в Ислямабад. (Aamir Qureshi/AFP/Getty Images)

13.    Туристи гледат как водата излиза от язовира Сояланди при реката Хуанхъ в Цзиюан, Китай. (China Daily/Reuters)

14.    Деца плуват сред водорасли в крайбрежието Циндао в Китай. Макар че тези водорасли не са отровни, те могат да нанесат вреда на развитието на туризма в района. (STR/AFP/Getty Images)

15.    Жители на селището Илян в Китай носят вода на кобилица. В следствие на суша в провинция Юнянан 3,19 милиона души са останали без питейна вода. В следствие на ниското ниво на валежите в района през последните години са пресъхнали  273 реки и 413 язовира. (STR/AFP/Getty Images)

16.    Италиaнецът Маурицио Фелуджо се опитва за нанесе гол във вратата на Мингел от отбора на Испания в мач по водна топка на световното първенство в Шанхай. (Eugene Hoshiko/Associated Press)

17.    Селянин полива нива в района Дженепонто в индонезийската провинция Южен Сулавеси. (Yusuf Ahmad/Reuters)

18.    Отражение на църквата Квиапо в локва вода в Манила. (Brent Lewin/Bloomberg)

19.    Жена превозва питейна вода на саморъчно направена лодка в  район Малабон в Манила. (John Javellana/Reuters)

20.    Тувалу – група атоли северно от Фуджи и северо-западно от Самоа в южната част та Тихия океан. Те страдат от засешаването и недостига на вода, който се повишава в следствие замърсяването на подземните води от повишаване на морското равнище. Правителствата на Австралия, Нова Зенландия и САЩ правят специални пратки с пррясна вода за да помогнат на 10 000 жители на островите. (Alastair Grant/Associated Press)

21.    Морският живот във водите на Раджа Ампат в източния индонезийски регион Папуа между Тихия и Индийския океан. Раджа Ампат наричат последния рай на земята, заради което архипелага е включен в световното наследство на ЮНЕСКО. (Simon Chandra/AFP/Getty Images)

22.    Мъже се приготвят да влязат в ледените води по време на фестивал в Япония. Той се провежда всяка година през зимата. (Buddhika Weerasinghe/Getty Images)

23.    Участник в състезание по водни ски в Мелбърн. (Scott Barbour/Getty Images)

24.    Джозеф Ирунгу (вляво) и един от неговите работници вадят боклуци от река в Найроби. Всяка година тук загиват около 1,5 милиона деца от болести, причинени от липса на елементарни санитарни условия. (Khalil Senosi/Associated Press)

25.    Мъж с туба за вода в лагер за бежанци в Дадаабе, Кения. (Oli Scarff/Getty Images)

26.    Момче пие вода в ал-Сриф, Северен Дафур.  Най-близкият кладенец се намира на 15 км. От тук. (Albert Gonzalez Farran/AFP/Getty Images)

27.    Суданци вадян ведро с вода от кладенец в Шенди. Недостигът на вода е един от най-сериозните проблеми в района. . (Abd Raouf/Associated Press)

28.    Гладуващо дете лежи на земята в болница Банадир в Магадишу. Сушата в Африканския рог през 2011 година доведе до хуманитарна криза в Кения и Сомалия.  Повече от 10 милиона души пострадаха в районите Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Уганда. (Farah Abdi Warsameh/Associated Press)

29.    Работник полива резервоар с дезинфектанти в Портланд, щата Орегон, САЩ, след като било заснето на камера как един мъж се изпикал във водата. 7,5 милиона кубика вода се наложила да бъдат просто източени. (Rick Bowmer/Associated Press)

30.    Момиче намазано с кал по време на Деня на калта в парка Нанкин Миллс във Вестленд, щата Мичигън, САЩ. На ежегодния фестивал се доставят 75 724л вода, които се смесват с 200 тона кал. (Bill Pugliano/Getty Images)

31.    Не много луга с червена вода все още е останала в езерото Фишер  при платото в Сан-Анхело, щата Тексас. Това е всичко, което е останало от езерото с площ 2 201 га, което било създадено с цел контрол при наводнения и като допълнителен източник на питейна вода. (Scott Olson/Getty Images)

32.    Голямото солено езеро в Юта служи като наземна точка за астронавтите в Космоса. Рязката линия в средата на езерото  е предизвикана от рязко намаляване притока на вода в следствие строежа на жп-линията.  Различните цветове показват, че  Голямото солено езеро е наистина хипер солено – в него има 3-5 пъти повече сол, отколкото в океана. (NASA/Associated Press)

33.    Въртолет  на националната гвардия на Луизиана разпръсква вода над горящите гори в Нови Орлеан. (Gerald Herbert/Associated Press)

34.    Самолети на летището Блумсберг, щата Пенсилвания по време на наводнение. (Jimmy May/Bloomsburg Press Enterprise/Associated Press)

35.    Капки вода от обратната страна на листа. (Justin Falls/Daily News-Record/Associated Press)

36.    Шон Филипс демонстрира «JetLev» – работещ на вода джет в Маями Бийч. (Joe Raedle/Getty Images)

37.    Полицията използва бронетранспортьор при разпръсване на демонстранти на студентски митинг в Сантяго, Чили. (Luis Hidalgo/Associated Press)

38.    Египетски демонстрант промива приятеля си с вода, след попадане на сълзотворен газ в очите му по време на демонстрация на площада Тахир в Египет. (Mohammed Hossam/AFP/Getty Images)

39.    Момче върви под фонтан в парка Техеран. (Vahid Salemi/Associated Press)

40.    Деца играят във водата в град Акра , Израел. (Tsafrir Abayov/Associated Press)

41.    Иракчани събират вода от обществена тръба в източното предградие на Багдад. (Karim Kadim/Associated Press)

42.    Афганистанско момче тика количка с туби вода в лагера  за бежанци в Кабул. Много райони на Кабул нямат достъп до питейна вода. (Ahmad Jamshid/Associated Press)

43.    Кураторите на проекта «Truvia Voyage of Discovery» гари Пар и Сам Бомпас в лодки  на покрива на МОЛ в Лондон. На този покрив те поставили резервоар с оцветена вода и бар. (Matthew Lloyd/Getty Images)


Източник

Вашият коментар