Програмата „Чиста питейна вода за деца“ получи световна награда за иновация в сферата на водата

Всеки ден изяждаме по 3496 литра вода. Какво ще кажеш за това?
24.02.2013
Новини за банята от изложението ISH, Франкфурт
ISH Франкфурт – в аванс
27.02.2013

Казанче с конструкция за вграждане в стена, без крака Код: Т02-0112


Панелът представляван от международни съдии – Иновации извън вдъхновението, отличи програмата „Чиста питейна вода за деца“ на P&G (P&G Children’s Safe Drinking Water Program (CSDW) за едно от най-влиятелните развития за 2012 година с наградата Economist Social Innovation Award.

„Като компания ние сме изключително признателни за отличието и вдъхновени от нашите служители и международни партньори, които работят, за да осигурят повече от 5 милиарда литра чиста питейна вода на семейства в развиващите се страни, като така те помагат за спасяването на почти 30 000 живота“, коментира Боб Макдоналд, Изпълнителен директор и президент на P&G.

Програмата „Чиста питейна вода за деца“ работи с родители в повече от 65 страни, за да осигури пречистващи водата пакети на P&G (P&G Purifier of Water), които съдържат патентова технология на основата на прах, която пречиства мръсната и замърсена вода в чиста и питейна.

Наградата е връчена по време на 11-то издание на церемонията The Economist Annual Innovation Award в центъра NAFTA в Лондон, на която присъстваха международни лидери в бизнеса, научните среди, изследователските центрове, енергетиката и околната среда, социалните иновации, компютърните технологии и телекомуникациите. Наградите отбелязаха иновациите зад сцената: „мечтателите и изобретателите, които иновации променят света, в който живеем“. Тази година част от победителите са Google, Garmin, GeneTech и MIT. Пълният списък с победителите и техните категории може да видите тук: click here.

Наградата на P&G бе връчена на Д-р Фил Саутър и Д-р Грег Олгуд (Dr. Phil Souter и Dr. Greg Allgood).

Д-р Саутър, Ръководител на отдел проучване и развитие на P&G през последните 15 години, е изобретил технологията на основа на прах, която като се смеси с водата премахва мръсотията, кистите и замърсителите си като убива бактериите и вирусите. Саутър първо започва работа върху иновацията, когато е бил научен изследовател, който е изучавал възможностите за рециклиране на перилната вода, за да подпомогне недостига на вода. По същото време лично пътуване го отвежда до Югоизточна Азия, където той открива по-голяма нужда: чиста питейна вода в света. Когато сменя насоката на задачите си, Саутър взема със себе си страстта към идеята. Когато е помолен да се фокусира върху разработването на нови продукти, той изисква и успява да получи финансиране, за да направи повече проучвания как се прави чиста вода за пиене. В началото той работи самостоятелно и успява да превърне идеята си в продукт за две години.

„Аз започнах да обмислям идеята дали по-голямата възможност би било като се пречиства водата, която хората пият, тя да бъде безопасна за използване. Като съчетах техническите познания от рециклирането на водата за миене и пране с познанията за нуждите на хората от моето пътуване, това ме доведе до идеята, че съм открил възможност, която всъщност би довела до промяна“, коментира Саутър.

Сега прахта носи името P&G Purifier of Water и е в малки пакети и когато се разтвори в 10 литра мръсна вода, прави така че тежките метали, мръсотия и паразити да се свият, да потънат на дъното на контейнера и да се прецедят през филтър. След 20 минути дезинфектантът от прахта прави водата достатъчно чиста за пиене.

Д-р Олгуд е 26-годишен работник в P&G и е бил Основател и директор на неправителствената програма „Чиста питейна вода за деца“ от 2004 година и помага иновацията на Д-р Саутър да достигне до семействата и децата по света. The Economist нарича работа на Олгуд втората иновация в историята, която създава нови начини за разпространение на продукта сред международните организации, за да се разпространят пакетите, от които те се нуждаят най-много и измислянето на организацията на самата програма чрез партньорства като така позволява на P&G да помогне и достигне до повече хора, от колкото самостоятелно.

Програмата P&G Children’s Safe Drinking Water Program (CSDW) е неправителствена инициатива, която осигурява повече от 5 милиарда литра вода чиста питейна вода на хората от 2004 година. CSDW работи съвместно с много организации, които помагат за разпространението на пречистващите водата пакети в развиващите се страни. За повече информация за програмата P&G CSDW Program и да научите как пречистващите пакети работят, може да посетите:

www.csdw.org.

Вашият коментар