5 езера с удивителни нюанси на вода

Дизайнерска мивка за баня
Мивка с чекмедже
12.02.2013
Flaming_Lips_8
Среща на Европейското партньорство за иновации във водите
15.02.2013
oi

Всеки водоем има характерен оттенък на водата. Някак си обаче сме свикнали да нюансите да са в границите на синьо-зелената гама. Има обаче и много по-различна вода. Предлагаме ви кратко фото-пътешествие до 5 езера с необичаен цвят на водата.


1.    Лагуната Колорадо
В зависимост от времето на денонощието и от температурата тази вода приема различен цвят – от кърваво-червено до виолетово. Причината за тези необичайни нюанси са водораслите в езерото, които произвеждат керотин, за да се защитят от силното ултравиолетово излъчване.
Лагуната Колорадо е сладководно езеро със средна дълбочина около 35 м. Тук нощната температура не пада под 20 градуса и създава идеални условия за живот на три вида фламинга – рядкото фламинго Джеймс, чилийско и андски фламинго.

2.

3.Кратерното езеро Келимуту – остров Флорес, Индонезия.
Вулканът Келимуту е място, където са се образували три кратерни езера с различни цветове на водата. Водата в езерото Tiwu AtaMbupu е синя. Това е най-западното от трите езера.

4. Двете други езера Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (Езерото на юношата и девицата) и Tiwu Ata Polo (вълшебното езеро) обаче са различни – имат съответно зелен и червен нюанс. При това и трите езера се намира на върха на един и същи вулкан.

5. Езерото Ngakoro
Езерото се намира в Нова Зеландия и е със светло зелен цвят.
Зеленият му цвят се образува от високото съдържание на сяра и железни окиси във водата.

6.

7. Езерото  Пет цвята
Езерото Пет цвята се намира в самия център на Цзючжайгоу. Цветът му се променя  от жълто до тъмно зелено, но през по-голяма част от времето водата е елмазено-синя на цвят. Мястото е забулено в много тайни и мистерии и докато съседните езера периодично пресъхват, нивото в езерото Пет цвята винаги е постоянно. Тодори не замръзва през зимата, докато водите в съседство се покриват с лед. Основното обяснение за незамръзването на водата е , че на дъното му има горещи извори, които периодично се появяват на повърхността под форматан а мехурчета.


8.

9.

10. Езерото Химер
Това езеро е разположено в края на Средния остров (Middle Island), който влиза в състава на архипелаг  в южното крайбрежие на Западна Австралия. Водата в езерото наистина е удивителна. Тя е с ярко розов нюанс.

11.

Източник

Вашият коментар