Композицията “We Are Water” на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата

На Световния ден на водата Рока България отправя послания за опазване на водните ресурси и показва нови водоспестяващи продукти за баня
25.03.2013
„Шанс за щастливо бъдеще“ – Компонент 2
29.03.2013

България бе една от страните, в които международна фондация We Are Water отбеляза този ден със специални събития.

Теодосий Спасов и неговият квинтет превърнаха в истински празник събитията, с които София отбеляза Световния Ден на Водата. Експо Баня София, изложбената зала на Рока България, едва побра стотиците гости, сред които и много дипломати, дошли да отбележат този ден заедно с „кавалджията на света”. В квинтет с Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Генадий Рашков (тъпан) и Петър Миланов (китара), Теодосий Спасов изпълни авторската композиция „Ние сме вода”, превърнала се в своеобразен химн на международната фондация We Are Water. За първи път композицията, обиколила света в изпълнение на световно известни музиканти като Давид Пеня Дорантес и Рено Гарсия Фонс, звуча в изпълнение само на български народни музикални инструменти.

Концертът бе излъчван на живо и он-лайн, в мрежата на Международен воден мост 2013.

От ляво на дясно: Серхио Кастро, Изпълнителен директор на Рока България, Теодосий Спасов, Н. Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте, Посланик на Испания в България, Веселин Симов, Прокурист на Рока България

Чрез акции за солидарност и повишаване на осведомеността на населението в различни точки на света в Световния ден на Водата, Фондация We Are Water цели да се повиши общественото съзнание за проблема с недостига на водни ресурси в световен мащаб, един от най-значимите глобални проблеми на нашия век. Фондацията работи по различни проекти в най-засегнатите от безводие части на земното кълбо, заедно с други неправителствени организации, като УНИЦЕФ, Образование без граници, фондация Висенте Ферер и Оксфам.

През 2013 г. Иинициативите се проведоха под мотото «С ваша помощ водатат може да стигне до всеки». В 16 столици по света, сред които и София, всеки можеше символично да дари капка вода за някой от бедстващите райони, като я постави върху голяма карта на света. Събраните с тази кампания средства ще бъдат използвани за финансиране на четирите проекта (в Еквадор, Индия, Боливия и Бразилия) по които фондацията работи в сътрудничество с неправителствените организации.
Световният ден на водата се провежда на 22 март всяка година. Гласуван е от Общото събрание на Организацията на обединените нации през 1992 г. На този ден, в световен мащаб, се провеждат множество събития посветени на водата. Всяка година ООН Вода избира конкретна тема на деня, свързана с водата. Тази година темата е Сътрудничеството в областта на водите.

Фондация We Are Water
Фондация We Are Water има две основни цели. Първата е за повишаване съзнанието на обществото и институциите по въпросите на водата и за стимулиране на нова култура по отношение на водата, което ще доведе в глобален мащаб до устойчиво управление на водните ресурси. Втората цел е да предприема различни действия за ограничаване на негативния ефект от липсата на достатъчни водни ресурси. Сферата на действие на фондацията включва инфраструктура, образование, здраве и изследователска дейност в най-засегнатите райони по света.
www.wearewater.org

Вашият коментар