Кръгът „Банкя” готви нов удар

Интериор на баня в двор
Банята – отворена и в двор
15.04.2013
banyan_tree_bintan_hqroom_ru_14
Водата и стареенето
15.04.2013

Идеята за отдаването на концесия на стогодишната минерална баня в Банкя разбуни духовете в града и стана причина общинските съветници от БСП да заподозрат, че интересите на местните жители ще бъдат пренебрегнати в полза на частни инвеститори. На днешното заседание на Столичния общински съвет за гласуване е включена точка, според която централната баня, бившият амфитеатър и 3 дка от парка в Банкя ще бъдат отдадени на концесия за срок от 35 години. Земята се води прилежаща към банята, но реално представлява голяма част от централния парк. Върху нея попадат и чешмите с минерална вода, от които в момента се възползват не само жителите на Банкя, но и много столичани и гости на града. В концесионния договор е записано, че трябва да се осигури достъп на гражданите до тях, но както всички други концесии, които станаха в Столичната община през последните години, това въобще не е сигурно, коментира за ДУМА общинският съветник от БСП Анна Славова.

Върху бившия амфитеатър е предвидено изграждането на модерен спа комплекс, който ще се свърже с банята с топла връзка. Самата баня, която е и паметник на културата, трябва да се превърне в съвременен спа център. Бъдещият хотел ще бъде на четири етажа с разгъната застроена площ 7808 кв. м. Предвидено е и подземно застрояване, което ще включва паркинг за 100 автомобила. Общинската собственост се отдава за максимално допустимия срок от 35 години, а бъдещият концесионер ще има възможността да се ползва от 15-годишен гратисен период, по време на който няма да плаща такса до възвръщане на инвестицията си. До края на концесията финансовият ангажимент на ивеститора към общината ще е минимум 200 хил. лв. годишно. Строителството по обекта, както и реставрацията на банята, би трябвало да са приключили за 4 години.

Анна Славова обясни, че от БСП нямат нищо против отдаването на обекта на концесия, нито пък са срещу осъвременяването му и привличането на повече инвестиции в Банкя. Социалистите обаче са притеснени от начина, по който договорът се прокарва за решение. Документацията за концесията на минералната баня е няколкостотин страници.
Подадена е в общинските комисии изключително прибързано – постъпила е в понеделник, а 4 дни по-късно, днес, общинският съвет трябва да се произнесе по процедурата. Спешният порядък по прокарването на решението за концесията предизвиква съмнения дали бързането не се дължи на опита да се прикрият нередности около процедурата. Краткият период, в който документацията може да бъде разгледана, не дава възможност за подробно и внимателно запознаване с казуса. Няма как да се изготви качествена позиция от експерти относно условията на концесията, категорична бе Славова. От БСП призовават колегите си в СОС да не избързват с вземането на решение.
Галопирането с концесията дни преди началото на кампанията за предстоящите парламентарни избори би могло да спомогне отдаването на общинския имот да мине, без да получи необходимото внимание, а възраженията срещу евентуалните спорни точки да бъдат сведени до минимум. Половин година по проекта за концесията е работила комисия. С дейността й общинските съветници са се запознали едва няколко дни преди гласуването за отдаването на имота.
Задължителният по Закона за концесиите концесионен анализ е извършен, като за целта Столичната община е използвала външен оценител. Славова обаче алармира, че предконцесионното проучване е направено в нарушение на закона, защото не е обявена обществена поръчка за намиране на фирма, която да прецени терена. Не за първи път в Столичната община се извършват дейности без обявяване на обществени поръчка, коментира общинската съветничка. Няма яснота по какви критерии е избрана фирмата, изготвила концесионната оценка. Така фирма “Европро Консулт” ЕООД се превръща в основен фактор по вземането на решение за отдаването на апетитния общински имот, коментира Анна Славова.
Неправителствена организация на местни жители твърди, че зоната в посочения район е геоложки опасна. Притесненията, че районът е рисков, са причина за дългогодишната липса на каквито и да било строителни дейности на територията на бившия амфитеатър в Банкя. Липсата на публично обсъждане, на което да стане ясно направени ли са необходимите геоложки и структурни проучвания, както и какво са показали те, е повод местните хора да бъдат силно притеснени за намеренията на бъдещите инвеститори. Самият терен представлява висок скат. Не е ясно какви биха могли да бъдат последствията за терена и хората, ако се извършват евентуални строителни действия, а след това се случи земетресение или наводнение. Именно това предизвика допълнителни тревоги сред местните хора.


Откакто е назначен за кмет на Банкя, Рангел Марков (ГЕРБ) не е организирал нито едно обществено обсъждане за всичко, което се случва, възмути се общинската съветничка от БСП. В концесията не се поемат социални ангажименти, които да гарантират, че след като банята бъде реставрирана и се превърне в луксозен спа център, ще бъде достъпна за обикновените хора. Много е хубаво да бъде поддържана, но жителите на Банкя трябва да имат достъп до минералната вода, категорична бе Славова.

Въпросът с достъпа до обществената собственост е чувствителен за жителите на Банкя. Преди години бившият централен градски плаж и прилежаща към него земя се превърнаха в смесено дружество под формата на публично-частно партньорство, след като общината апортира земята. В момента там се достроява голям палат, който ще се превърне в апарт хотел. Принципно басейнът е запазен, но дали ще бъде достъпен за гражданите, все още не е ясно. Местните хора се притесняват, че ако концесионерът направи таксата за вход прекалено висока, посещението в спа комплекса ще се превърне в мираж за повечето жители на Банкя и гости на курортното градче и ще е привилегия за посетителите на луксозната сграда.
За днес се подготвя и протест на жители на Банкя. Хората възнамеряват да се съберат пред Столичната община с искане да не се бърза с концесията на знаковото за града място.
Категорично ще възразим на заседанието на СОС срещу поредния опит на кръга “Банкя” да завземе общинска собственост, категоричен бе вчера Жельо Бойчев. Общинският съветник от БСП също заподозря, че заинтересовани лица се опитват да пробутат сделката в напрегнатите дни около предизборната кампания, за да не попада тя във фокуса на общественото внимание и да се “заметат” следите. Той коментира, че въпросният кръг е динамична величина, но генезисът й трябва да се търси в инициативния комитет, издигнал Бойко Борисов за кмет през 2005 г.

Статията е отпечатана във в. Дума, 11.04.2013

Вашият коментар