Вода край Кюстендил лекува от слепота

„Водата и солта – първоизточник на живота“
09.05.2013
пречиствателна система за отпадни води
Пречиствателна станция без ток!
15.05.2013
avocado289

Света вода  в района на кюстендилското село Раждавица, лекува слепи и болни хора.

За това явление разказва местната жителка Роза Иванова, която работи в читалище „Светлина”.

„Когато моята майка е била 13-14-годишна, нейните родители са я водили в Светата вода. Поверието било, че който си мие очите в продължение на 10 дни и даде обет, ще се излекува напълно. Така и станало.
дала обет във вторник и четвъртък да не върши никаква работа и на десетия ден прогледнала”, обяснява Роза Иванова. По нейни думи от чудотворната сила на водата се възползват хора от различни краища на България. Имало е и случаи на чужденци, които са чули за лечението и идват тук, за да прогледнат.

„Най-важно е човек да има вяра и да иска да го направи. Водата лекува и това е факт”, коментират още местните жители.

Друг случай е и с парализирано момче, което било на инвалиден стол. Неговото семейство мило краката му и след известно време то проходило.
„Когато свети Иван Рилски идва от Скрино в Раждавица прави колиба. Предполага се, че не е могъл да премине през Земенския пролом и затова се настанил на мястото, където сега се намира Светата вода. По това време там е имало кладенче и местните хора са се допитвали до него, защото са го имали за лечител”, коментира още Роза Иванова. Впоследствие достига до Гърбино, тръгвайки да търси избягалата си коза. Там е останал известно време с нея и доказателствата все още стоят върху стените на пещерата, коментират и от читалище „Светлина”.

В пещерата има фрески и поставен кръст от негови последователи. Там на 19 октомври, когато се почита свети Иван Рилски, прокапва за първи път вода. Поверието е, че с когото отидеш на този кладенец, ще останете завинаги заедно, разказват още местните жители.

Източник: Монитор

Вашият коментар