Наредбата за СПА туризма готова до края на септември

Идея за интериор на плосък покрив
Отводняване на плосък покрив – възможните решения
17.05.2013
Веселин Симов, мениджър Маркетинг и продажби на Рока България, Серхио Кастро, Изпълнителен директор на Рока България; Ана Фуертес, мениджър проект Armani / Roca, Христо Досев, управител фирма Досев Импекс
Баня Armani / Roca вече е в България
21.05.2013
СПА конференция

Наредбата за СПА туризма, която се подготвя като допълнение към Закона за туризъм вече повече от година, се очаква да бъде приета към края на септември т.г.

Това заяви пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при откриването на 18-ия конгрес на Европейската СПА асоциация, който се проведе през май в Поморие. Очаква се Наредбата да  определи основните изисквания към хотелите, които предлагат СПА и балнео услуги. Иво Маринов уточни, че след като наредбата бъде изготвена, ще бъдат сертифицирани СПА хотелите, които отговарят на нейните изисквания. Останалите трябва да се съобразят или да затворят.

Приходите от СПА туризъм у нас биха могли да достигнат 10% от общите, които осигурява международният туризъм, каза още Маринов. Той подчерта, че устойчивият ръст на специализираните и допълнителните услуги в българския туризъм, който наблюдаваме през последните години, е неоспорим факт, но потенциалът ни е значително по-голям. Страната ни е надарена не само с красива природа, огромно биоразнообразие, богато културно наследство от 7 исторически епохи, но и с повече от 600 минерални извора. Своеобразното съчетание на прекрасна природа и модерни балнео- и възстановителни комплекси правят България все по-предпочитана СПА и уелнес дестинация сред потребителите от различни страни.

През последните години в СПА индустрията на България бяха инвестирани над 1 млрд. евро, съобщи Стефан Шарлопов, председател на Българска асоциация за балнео и СПА туризъм. Според него инвестициите в туризма през следващите години ще се правят тъкмо в този сегмент.

По данни на организацията в момента 4 на сто от чуждестранните туристи  идват у нас с цел СПА туризъм, докато преди 6 години те са били едва 1 на сто. В обозримо бъдеще делът им се очаква да достигне 30 на сто, прогнозира още Шарлопов.

Вашият коментар