Билборд превръща въздуха във вода

Как се сменят тръби в банята
Смяна на тръбите в банята
28.05.2013
Програма „Европа за гражданите“ с ресурсен център в София
03.06.2013
vanda_i

Първият в света билборд, който буквално събира въздух и го превръща във вода е факт. „Зеленият“ билборд е разработен от Университета по инженерство и технологии UTEC в Лима, заедно с агенцията Mayo DraftFCB.


Как работи иновационното устройство?

В самия билборд са монтирани пет генератора, които с помощта на обратна осмоза отделят чистата вода от въздуха. Събраната водата постъпва в резервоар, намиращ се в стълба на билборда. Билбордът произвежда около 100 л. вода за денонощие, като до сега, за трите месеца в които работи е произвел около 9450 л.

Екологичният билборд сега е специално произведен за Лима, най-големият град в Перу. Лима е  разположена в пустинна област и е вторият най-сух мегаполис в света след Кайро. В него живеят около 7 600 000 души (близо 25% от населението на Перу). Поради голямата гъстота на населението и редките валежи, на хората често се налага да си набавят питейна вода от стари и замърсени кладенци. Инженерите от UTEC обаче са на път да променят това.


Ефектът от новия вид реклама е толкова очевиден, че рекламната агенция и университетът планират да изградят цяла мрежа в града.

Източник: psfk.com

Вашият коментар