14 юни – световен ден на доброволното кръводаряване

Антонио Бандерас пристига за Седмицата на испанското кино
Седмица на испанското кино с подкрепата на ROCA
13.06.2013
Конкурс „Екомания“ очаква зелени идеи за река Дунав
13.06.2013


14 юни - световен ден на доброволното кръводаряване


Вече 10-та година 14 юни, рожденият ден на Карл Ландщайнер, откривателят на системата на кръвните групи ABO, се отбелязва като Световен ден на кръводаряването.14 юни - световен ден на доброволното кръводаряване

Липсата на кръв е сериозен проблем

Всеки втори човек се сблъсква с нуждата от кръв за себе си или за свой близък поне веднъж в живота си. Само в България всеки ден близо 600 души имат нужда от кръв. Това са хора пострадали от катастрофи, бедствия и аварии, новородени и техните майки, пациенти, за които са необходими хирургически процедури или на които живота се поддържа чрез кръвопреливане. Необходимата кръв се набавя само и единствено чрез доброволно кръводаряване. Редовното доброволно и безвъзмездно кръводаряване е в основата на осигуряването на необходимите количества безопасна кръв.

България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа, като броят на кръводарителите е едва 22-ма на 1000 души. Реално, обаче, проблемът е още по-голям, тъй като от тях истински доброволни кръводарители са едва около 25%, защото повечето хора дават кръв само за свои роднини и приятели, които са изпаднали в нужда. Платеното кръводаряване е незаконно в повечето цивилизовани държави. У нас то е разрешено само по изключение и, както вероятно се досещате, това не включва нелегалните търговци на кръв, които обсаждат кръвните центрове у нас и изнудват близките на нуждаещите се. Световна практика е нуждата от кръв да се покрива изцяло от доброволни кръводарители, тъй като това е признатият от специалистите и официално от Световната здравна организация най-безопасен начин. Доброволните кръводарители, помагат безвъзмездно, без да са притиснати от обстоятелствата и нуждата; без да им се заплаща, поради, което нямат интерес да скрият обстоятелства, които биха им попречили да станат кръводарители и заради, които да загубят цената, която са определи за своята кръв. А скриването на такива обстоятелства застрашава не само здравето на кръводарителя, но и живота на приемника на кръвта…

Кръводаряването е сред най-високо хуманните постъпки, които не могат и не трябва да бъдат оценявани в пари. Към настоящия момент човешката кръв няма аналог в световен мащаб и това я прави безценна!

Подкрепете каузата на доброволното кръводаряване и целите на Българска организация за доброволно кръводаряване! Повече информация за дейността ни можете да намерите на нашата официална интернет страница – www.bgblood.org, както и на страницата ни във Facebook – БОДК / BOVBD, която ще сме ви благодарни, ако подкрепите и харесате.

Автор: БОДКВашият коментар