Сал се понесе по Дунава

Оферта за ремонт на баня
Ремонт на баня за … 1999 лв.
05.07.2013
Спа хотел в американската пустиня
СПА хотел сред американската пустиня
31.07.2013

водите на България

Сал, изработен по древна технология, тръгна по река Дунав.


Старият плавателен съд ще спре на 23 места по българския и румънския бряг. Първата му спирка е Видин, а за един месец трябва да стигне до Силистра. Предвидено е да спира и на българския, и на румънския бряг.

Салът е обявен за посланик на Дунавската стратегия на Европейския съюз. На местата, където спира, ще се разпъват шатри с информационни материали за туристическите забележителности по реката. Във Видин под шатрите се настаниха и местни занаятчии и търговци на вина.

Проектът за сала е реализиран от Технологичен център-София, Сдружение за иновации и нови технологии и Сдружение за развитие на туризма в Тутракан. Негов ръководител е Юрген Айзеле, който е и един от пасажерите на сала. Капитан е Антон Антимов, а третият пътник е Иван Панкев.

Проектът е предвидил салът да приема пасажери, но засега това се оказва опасно и невъзможно. Любопитни граждани обаче може да се качват на борда му по време на спирките на различните места по реката. Тежестта на сала е 50 тона.

Първоначалната дължина на сала е била 28 м. След техническа проверка и от съображения за безопасност е махната едната секция и салът вече е с дължина 18 метра, но пак няма да превозва пътници.

Всеки, който пожелае обаче, ще може да разгледа старинната конструкция, когато тя е акустирала на речния бряг.

Вашият коментар