Уникалните трицветни езера в кратера на вулкана Келимуту

Водата лекува всички болести
06.08.2013
Златоград вече чака оферти за хващане на минералната вода
08.08.2013

Вулканът Келимуту – това обгърнато с мистерии място, се намира навътре в океана на остров Флорес, на който почти не стъпва човешки крак. Ако ви се отдаде възможност обаче да прелетите над о. Флорес е твърде възможно да видите ярко светло-синьо петно, което рязко се откроява на фона на тъмните скали. Това е едно от трите кратерни езера на Келимуту, легендите за които се разнасят по целия свят.

вулканът Келимуту


1 .Езерата Келимуту  са разположени във вулкана на о. Флорес (височина 1639м), който се отнася към индонезийските Източни Малки острови. За последно вулканът е изригнал през 1968г. след което не е давал признаци на активност. След изригването се образували се образували падини, в които се събира вода и оформя днешните три езера.

вулканът Келимуту


2. С какво са забележителни езерата Келимуту? Те не просто са разноцветни. Те постоянно менят своя цвят. Днес може да са тюркоазени, след което да станат червени, а след това – зелени. При това водите на всяко от тях е със собствен ритъм на оцветяване, независим от останалите. Тази променливост на цвета на водата се обяснява с разтворените в нея минерали от различна порода. Химическите реакции между тях и водят до динамичното обагряне на Келимуту. Зеленият цвят се дължи на сярната и солната киселини, червеният се образува от реакцията на сероводород и желязо, въпреки че през последните години червената вода е все по-тъмна и днес е вече почти черна. Както се вижда от снимките, двете езера са буквално на метри едно от друго, но заради наличието на различни минерали те се обагрят в различни цветове.


вулканът Келимуту


3. Местните жители разказват легенди за Келимуту. Според тях в езерото се събират душите на мъртвите. В червеното живеят душите на старците, в зеленото – душите на умрелите млади, а в бялото – душите на децата. Според друг вариант в червеното езеро падат душите на грешниците и убийците, в зеленото – младежите, а в светлото – старците и праведниците.

вулканът Келимуту


4. Ето и официалните имена на езерата: на запад от вулкана (по-отделеното от другите) е Тиву-Ата-Мбупу (езеро на старците), другите две – Тиву-Нуа-Мури-Коох-Таи (езеро на момчетата и момичетата) и Тиву-Ата-Поло (омагьосаното езеро).

вулканът Келимуту

5. Естествено, учените имат точни обяснения за измененията на водата, които основно зависят от природните условия и подземната активност. Но жителите на Флорес са убедени, че мястото е свещено и измененията са неестествени. Тук наистина цари необикновен покой и тишина, която те кара да пристъпваш на пръсти, да намалиш глас и да се замислиш.


6. Най-красивата гледка към езерата е от височината на вулкана Келимуту. Пътят не е труден и е около 2 часа. Стига се от подножието при селището Мони, което се намира на няколко километра от вулкана.Източник

Вашият коментар