Влагата навън

руска баня
Руска баня от дървени трупи – ръководство за монтаж
17.10.2013
Мивка Sfera на Catalano
Малки, по-малки мивки за …тоалетната
17.10.2013
влага и конденз

7 въпроса за по-свеж въздух в дома

Поддържането на правилното ниво на влажност вкъщи е важно за домашния комфорт. Малко влага в домашната атмосфера е допустима, даже задължителна. Същевременно обаче прекалената доза може да повлияе зле на здравето на обитателите.


1.    Коя е препоръчителната относителна влажност на въздуха?

Препоръчителната средна относителна влажност на въздуха е между 35% и 45%. Този диапазон ще осигури най-добрия комфорт за семейството и  същевременно ще спомага за защита на музикалните инструменти,  дървените мебели и други вещи, които страдат от прекомерна влага.  

Относителните нива на влажност всъщност се колебаят в зависимост от климата и температурата на въздуха. Как домът понася влажността зависи от много фактори, включително проектиране, изграждане,наличие на пароуловители, дали сградата е херметически  затворена.


2.    Какво се случва, когато влажността е твърде висока?

Когато има твърде много влага в дома ни, влажният въздух се заклещва в ъглите, мазетата и други закрити площи. Той е особено забележим в банята. Събира се  в ъглите и създава плесен, която е трудно да се премахне. Кондензът може да се натрупа в стъклопакета, което е причина водата да капе през прозореца и дървените рамки да изгният. Тази влага предоставя идеална почва за развитие на бактерии .3.    Как да отстраните излишната влажност ?

Изборът на метод за отстраняване на влагата от въздуха, зависи от сериозността на проблема, и сезонът, в който  влагата се появява. През зимата, когато пространството се затопля, именно чрез подходящо отопление може да се постигне правилното ниво на влага. Ако влажността обаче е твърде висока, може да се наложи комбинация с изсушител.  Влажната баня е най-добре редовно да се проветрява. Ако нямате прозорец, задължитено монтирайте вентилатор, вързан към комин.  През пролетта, когато домът не се отоплява, най-добре е влагата да се атакува с изсушител. Това е и най-сигурният начин за изсмукване на влагата от мазето.

4.    Кога трябва да се добави влажност?

През студените зими отоплителна система може да направи въздуха вкъщи твърде сух и съответно неприятен. Това неминуема ще се отрази на дървените елементи в интериора – ще ги напука или изметне. Качеството на вуздуха в подобни случаи може да се подобри като се добави овлажнител поне в зоните, в които семеството прекарва най-много време. Възможно е също да изградите цялостна овлажняваща система в дома, която да е съобразена с отоплението.
През лятото, когато сградата не се отоплява е възможно в помещенията да се събира твърде много вага, особенно в по-влажни райони – близо до морето. За да се избегне образуването на плесен, вземете си изсушител на въздуха.  

5.Как да  поддържаме оптимално ниво на влажност?

Хигрометърът е малък инструмент с дисплей, който показва какво е относителното ниво на влажност в помещението, където се намира. Уредът е евтин и лесен за употреба и може да ви помогне за обективен мониторинг на въздуха, така че сами да успявате да регулирате нивото на влажност, когато е необходимо като добавяте овлажнител или изсушител в дома.
Климатиците също помагат за контрола на нивата на влага в дома. Някои преносими овлажнители са проектирани с регулируеми вградени сензори, които активират устройството, когато влажността е твърде ниска, или изключват уреда, когато нивата са твърде високи.

6. Как да познаем атаките на влагата?

Ето няколко общи признаци,които показват, че домът ви е атакуван от влагата:


 • Металът ръждясва;
 • Образува се конденз по виК тръбите или прозорците;
 • Дървото се напуква и изметва;
 • появява се мухъл;
 • Боята се лющи, тапетите се издуват и разлепят;
 • Появяват се видими петна;
 • Повърхностите променят своя цвят;
 • Постоянен теч.

Тези признаци могат да бъдат ясно видими или скрити далеч от погледа като места зад мебелите, под килимите, в мазето или на тавана. При оценката на влага вкъщи първо проверете подобни потенциални скривалища.

7. Как влагата  да се избегне?

 • Редовно почиствайте и поддържайте улуците,докато се убедите, че те се оттичат изцяло, без да задържат вода.
 • Инсталирайте вентилатори в банята и кухнята, особено ако нямате прозорец;
 • Подредете вещите така, че да не докосват външните стени – това особено важи за големи повърхности като гардероб и секция.
 • Сушете дрехите в сушилня или на балкона на простор.
 • Покрийте пода на мазето с хидроизолация;
 • Ремонтирайте всички течове както и пукнатините в основите стени възможно най-бързо.


Материалът е публикуван в www.ka6tata.com

Вашият коментар