Игра в детската баня

Cersaie, изложение за баня в Болоня
CERSAIE, Болоня – с широко отворени врати към Изтока
17.10.2013
руска баня
Руска баня срещу простуда и стрес
17.10.2013
интериор на детска баня

интериор на детска баня


Създайте удобства и забава с вещи от целия интериор


Колкото по-цветно, толкова по-детско. Тази нагласа сякаш негласно битува в масовата представа за подобаващ детски интериор, включително и на този в детската баня. Факт е, че детето възприема света около себе си преди всичко като цвят и колкото по-шарен е той, толкова по-будно ще е неговото мозъче. Изобилието от ярки цветове обаче не е достатъчен показател за моделирането на чувство за естетика. Напротив, то може да влияе изнервящо, стресиращо и депресиращо и подобна среда дори е в състояние да  деформира представата за хармония.

интериор на детска баня

В интериора на детското пространство водещият елемент да е игровият – съветват дизайнерите. За детето е важно да няма насилие и всяко действие от ежедневния ритуал да се възприема като игра. В особена степен това важи за банята. Ако искате вашето дете с нетърпение да чака часа за влизане в банята, добре е да създадете интериор, който да е забавен за него, да създава ситуации за игра. Преди всичко обаче, банята трябва да си остане баня – да е функционална и безопасна.

интериор на детска баня

Всичко да е под ръка

В детската баня е добре всичко да е под ръка и то според мярката на детето. Само да стигне сапуна, четката за зъби, кърпата и всичките си играчки за вана. Това е  възможно и без да монтирате санитария с мини-размери, която само след година-две да се наложи да сменяте.

интериор на детска баня

Достъпността на детските вещи в банята осигурете с предмети, подбрани по цвят и форма, които можете дори да „заемете“ за кратко от другите помещения на дома. Детското столче например може да е в ролята на стъпало, люлката – конче да е закачалка, кош за игра на пода да събира всички играчки за банята.

Интериорът прескача в банята

Включването на необичайни вещи в банския интериор няма опасност да снижи естетиката на банята и дори може да я направи по-интересна даже за ценители. Прескачането на интериора в банята всъщност е тенденция и в най-високия дизайн, която се откроява през последните години.

Globo Affetto

Пример за това е колекцията Affetto, създадена за Globo Ceramica от  венецианския дизайнер Luca Nichetto. Тя включва 50 елемента, всеки от които със специфичен характер и възможности за гъвкави решения, сред които се предлагат и множество интересни аксесоари, цветни и забавни.  Сушилник за дрехи, помощни масички, столчета в ярко жълто, корал, розово и тюркоаз.  Тези определено нови елементи в банята са толкова оригинални и забележителни, че с успех могат да се пренесат и в останалата жилищна зона.

Globo Affetto


текст Антоанета Салфидж

Материалът е публикуван в сп. „Идеален дом“

Вашият коментар