Нови три язовира ще се изградят в България до 2020г.

Топлата вода замръзва по-бързо от студената
09.02.2014
дизайнерски плочки Ceramica Bardelli
Изкуство в банята с Ceramica Bardelli
20.02.2014
rosy

До края на 2020 г. Бъл­гария трябва да има изградени 3 нови язовира и още един (“Студена” край Пер­ник) да бъде основно ремонтиран. Това съобщи  министърът на регионалното развитие Десислава Тер­зиева.

За тази година от бюджета са отпуснати 23 млн. лв. за реализация на проектите за яз. “Луда Яна” и на други язовири. Останалите средства за четирите язовира – около 90 млн. долара, идват от заема, сключен през 2006 г. със Световната банка. Кредитът е отпуснат за завършването на язовирите “Пловдивци”, “Луда Яна”, “Нейковци” и основния ремонт на “Студена”, пише „Монитор“.

Крайният срок за изпълнение на договора със Световната банка е 31 декември 2015 г., но ще го удължим до 2017 г.”, каза още министър Терзиева. Тя поясни, че средства от европрограмите няма да бъдат използвани за тези 4 проекта. Евросредствата ще бъдат инвестирани за изграждане и реконструкция на водоснабдителната и канализационната мрежа в страната.

За първия в следващите месеци ще проведем търга, за да може догодина да започне доизграждането. Строе­жът е бил замразен през 2000 г. Предвижда се той да бъде завършен през 2017 г., а индикативната стойност на проекта е 52 млн. лв. С него ще се възстанови водоснабдяването на Панагюрище и околните селища. Реформата във ВиК сектора вече е тръгнала и е задължително тези язовири да бъдат изградени, за да се подобри качеството на водоснабдяването в страната.


Язовир Студеня край Перник


По информация от надзорната фирма на обекта новият технически проект на язовира ще бъде готов най-късно да края на май. Вчера в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) пред регионалния министър Терзиева беше демонстрирано поведението на хидравличен модел на енергогасителя след преливника на бъдещия яз. “Луда Яна”.

Показана беше имитация на огромна преливна вълна от 238 куб. м в секунда, за която вероятността да се получи е веднъж на 1000 години. Според доц. Николай Лисев с по-голяма честота може да има вълна с дебит от около 150 куб. м в секунда. По думите му всички нови съоръжения ще отговарят на американски стандарти за проектиране и строителство. Стената на бъдещия язовир до Панагюрище е почти изградена, като строежът на съоръжението е започнал още през далечната 1987 г.

Вашият коментар