Топлата вода замръзва по-бързо от студената

sapareva_banja
Нов СПА център в Сапарева баня ще правят руснаци
05.02.2014
rosy
Нови три язовира ще се изградят в България до 2020г.
15.02.2014


Ето защо

Водата се оказва едно от най-непознатите вещества на планетата, което съвсем не се държи като всички останали химически вещества. Свойствата на водата всъщност са доста необичайни, странни и дори мистериозни и понякога не могат да се обяснят само от един учен.

Твърде възможно е никога да не сте се питали например коя вода замръзва по-бързо – топлата или студената. И причината е, че по подразбиране винаги сте считали, че отговорът е  – студената.

Да, ама не!


Оказва се, че топлата вода замръзва по-бързо от студената. Това свойство на водата се открива от един любопитен студент. През 1963 г., младежът на име Erasto Б. Mpemba приготвил за замръзяване смес за сладолед и с удивление установил, че горещият микс замръзнал по-бързо от студения.  Когато сподел това свое наблюдение със своя учител по физика, твърдението му било посрещнато просто с подигравателна усмивка. Но младият човек съвсем не се отказал и упорито продължил да прави експерименти, за да установи условията, при които това явление се наблюдава и да се опита да направи разумно заключение.


Днес това явление не подлежи на съмнение и дори си има научен термин „Mpemba ефект.“ Историческите факти обаче доказват, че това свойство е било познато и преди и е отбелязано от учени като Аристотел, Франсис Бейкън и Рене Декарт.


И до днес обаче учените не могат до край да дадат разумно обяснение на тази феноменална реакция на водата. Всички знаем, че водата винаги се превръща в лед  при охлаждане до 0 ° C … освен в някои случаи! Има случаи , например, познати като свръхохлаждане, при които водата е много чиста и може да остане в състояние на течност дори, когато се охлади до температура под точката на замръзване. Процесът на кристализация би могъл  да се задейства, например, от мехурчета, газ, някакви  примеси, неравна повърхност на съд. Без тях водата ще остане в течно състояние. Когато започва кристализацията може да се наблюдава как свръхохладената вода незабавно се превръща в лед.


Свръхохладената вода остава течност не само под точката на замръзване, но и над точката на кипене.

Знаете ли колко състояния има водата? Да, в учебниците по физика и химия ни учат, че са три: твърдо, течно и газообразно.  Това обаче е не просто остаряло твърдение, а е грешно.


Според съвременните изследвания учените познават поне 5 състояния на водата в течна форма и 14 в замразено състояние.  
Не забравяйте, че говорим за свръхохладена вода. Така че, каквото и да правите,
при температура от -38 ° C, дори най-чистата вода внезапно ще се превърне в лед.Какво се случва, когато температурата се понижава още?
При -120 ° C с водата започва да се случва нещо странно: тя става вискозна, като сироп, и при температури под -135 ° C се трансформира в „стъкло“ или в „стъклена“ вода, абсолютно твърда и без кристална структура.

Вашият коментар