Португалска дизайнерка даде старт на Jumpthegap у нас

Ideal-Standard-Vidima-sega-300x211
„Идеал Стандарт – Видима” – 80 години работа за хората
28.05.2014
Баня на годината
Стартира конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014
10.11.2014
Guta Moura Gedes_Jumpthegap1

 

Гута Моура Гедеш: „Дизайнът е навсякъде около нас, дори и в най-малките предмети, които ни заобикалят. Това е нашият начин да променим света и да го направим по-добър“


–       Португалката бе у нас като член на журито на международния конкурс за млади дизайнери Jumpthegap

Само седмица след началото на периода за регистрация в шестото издание на международния конкурс за млади дизайнери Jumpthegap, организиран от Roca съвместно с Барселона дизайн център BCD, у нас пристигна Гута Моура Гедеш, член на журито на конкурса. В среща с млади български дизайнери и архитекти  и студенти по дизайн и архитектура, тя сподели своя опит и представи възможностите за участие и новостите в това издание на Jumpthegap. В дискусията, която се проведе в изложбената зала на Roca, Експо Баня София, участваха и представители на Рока България в лицето на Веселин Симов, Мениджър Маркетинг на Roca за Югоизточна Европа и Мария Ивчева, Мениджър маркетинг комуникации, архитектът и дизайнер Ирена Памукова, съосновател и представител на Черга Българска група за дизайн, преподаватели по дизайн и журналисти. Чрез видео връзка, участниците получиха послание от председателя на журито на шестото издание на конкурса, китайският архитект Ма Янсонг.

В изложението си, Гута Моура Гедеш сподели и своя опит като съосновател и председател на организацията с нестопанска цел Experimenta, и творчески директор и организатор на EXD Biennale за дизайн. За конкурса и за дизайна тя сподели: „Ние в Experimenta сме фокусирани върху експеримента и анализа. Приемаме, както и в конкурса Jumpthegap, че изследователската дейност води до иновация и затова е нужно да експериментираме. В този процес, понякога успяваме, а понякога се проваляме, но не трябва да се страхуваме от това и трябва да се опитаме. За мен, дизайнът е като кутия с инструменти, която използваме за да решаваме проблеми. В нея слагаме много различни инструменти  и трябва да владеем и разбираме различни дисциплини – архитектура, музика, фотография, комбинация от медии и техники, но също и арт мениджмънт, философия, антропология. От моя гледна точка, дизайнът е дисциплина, която се фокусира върху хората и ако искаш да правиш дизайн за хората, трябва да ги разбираш.”

Гута Моура Гедеш даде и някои насоки на бъдещите участници в конкурса Jumpthegap: „Дизайнът за баня е свързан с наши базови нужди и нашето физическо тяло. В 21 век, начинът ни на живот бързо се променя. Все по-важна е отговорността на дизайнерите към света и околната среда, устойчивостта в дизайна е основна. Една от важните задачи е как да направим банята по-устойчива. Друг проблем е застаряването на населението и дизайнерите трябва да подготвят света за това. Трябва да имаме предвид и как се променя домът. В определена степен, всички ние сме дизайнери и нека използваме това средство за да направим света по-добър.“

Ирена Памукова от Черга Българска група за дизайн говори за популяризирането на българския дизайн и определи международния конкурс за млади дизайнери Jumpthegap като „устойчив сред престижните световни конкурси“ и „добър старт за младите дизайнери”.  Тя запозна аудиторията с младия български дизайнер Атанас  Згурев, участвал в две издания на конкурса, като през 2011 година неговият проект е сред трийсетте предварително селектирани претенденти за награда. Това е най-значимото българско участие в конкурса до сега. Пожелаваме си скоро да имаме награден български проект.


Конкурсът за млади дизайнери Jumpthegap e международна платформа на млади професионалисти и студенти по дизайн или архитектура от цял свят. Той търси иновативни решения за пространството в банята и продуктите свързани с него. Провежда се на всеки две години от 2004 г насам.

Ново в шестото издание 2014-2015 на Jumpthegap е удълженият период за регистрация, до 25 февруари 2015 г. Организаторите дават 5 насоки за работа на участниците. Въвежда се период за прецизиране на проектите финалисти.  Конкурсът вече има 2 категории – за професионалисти и за студенти. За награда ще се борят по 15 избрани от журито проекта във всяка категория, от тях ще бъдат излъчени по 4 проекта финалисти. Ще бъдат дадени 3 награди на обща стойност 9000 Евро. Във всяка категория ще бъде дадена по една награда от 4000 Евро. Международна фондация We Are Water ще даде една награда за устойчивост от 1000 Евро на един от трийсетте селектирани проекта.

Няма такса за участие в конкурса Jumpthegap. Регистрацията става по интернет чрез сайта на конкурса www.jumpthegap.net. Сроковете са:

25 февруари 2015 – край на регистрацията

25 март 2015 – край на подаване на проекти за конкурса

края на април 2014 – предварителна селекция на проектите (по 15 във всяка категория)

май-юни 2015 – гласуване на журито

октомври 2015 – обявяване на победителите на церемония в Roca Madrid Gallery


Успех на участниците!

Вашият коментар