Дизайнерите от ARTEFAKT

Интериор на бяла баня
Бялата баня
11.02.2007
Хроматичен душ на Acquazzurra
DESIGN PLUS 20007
11.03.2007
800_JAD_Artefakt_Portrait_0

Красотата на обикновените неща

„Може ли обикновеното да е красиво?” – неспирното търсене на отговорите на този фундаментален въпрос чертае целия творчески път на ARTEFAKT.  Световноизвестното дизайнерско студио е основано през 1989 г. от  Ахим Пол (1960 г.) и Томас Фийгъл (1966 г.). През годините то категорично успява да се нареди сред водещите европейски лаборатории по индустриален дизайн. Много от проектите и реализациите на дизайнерския тим печелят награди от световни изложения и конкурси, а продуктите за марки като Ideal Standard, Jado, DaimlerChrysler, Gillette се радват на масова популярност. Една от най-силните области на ARTEFAKT е създаването на нови продукти за сектора wellness&beauty, въз основа на което се гради и успешната  съвместна работа на дизайнерите с марката Ideal Standard. За европейския лидер в банското оборудване те създават колекциите Moments, Dayling, Senses както и Glance  Welcome за Jado, луксозната марка в семейството на Ideal Standard.
„Дизайн и култура на всекидневието”. Извън висшия стилизиран и синтетичен свят от лъскавите списания съществуват редица обикновени неща, които всъщност са култура. Убедени във верността на тази теза, ARTEFAKT пропагандира за простота, чувственост и компактност на вещите. Авторите създават продукти, които са част от цялото и естествено се интегрират в различна среда, без да се стремят да се отличават от нея.

ACTIVE – така се нарича една от най-новите колекции  на марката Ideal Standard, представена за първи път на изложението ISH2007, Франкфурт.Създадена е от известната дизайнерска къща ARTEFAKT и изцяло отговаря на определението функционален дизайн. Формите й са елегантни и меки, практичността й се гарантира от иновационни технологии, а цената наистина е най-добрата в класа. Колекцията има вече две награди за 2007 година – iF product design award и DESIGN PLUS.
ACTIVE включва 18 модела санитарна арматура, изработени за всички места в банята – вана, душ, мивка, биде, включително и няколко варианта за кухня. Всички те притежават атрактивен чар, в който за удобство са вградени технологии от най-висок клас. Една от тях е m-tech, която напълно заслужено бе отличена с международен приз. M-tech е вградена в термостата на смесителите и предпазва от случайно покачване или понижаване на температурата на водата, докато се докосва батерията.
Click системата е друго практично нововъведение, което контролира количеството на изразходваната вода и помага за нейното пестене. С помощта на тази технология загубите на питейна вода намалява до 50% при непроменен капацитет на използване на смесителя.
Сериите на ACTIVE се отличават с практичен и многофункционален дизайн. Меките и приятни линии на елементите са подходящи за различни интериори – модерни или по-консервативни.

GALANCE WELCOME – така се нарича новата колекция на ARTEFAKT за JADO. Тя изцяло съответства на творческата концепция за дизайн на Ахим Пол, определена с думите „простота, изразителност, компактност”. GALANCE WELCOME се отличава с интелигентното си дизайнерско предложение за ограничено място, с прецизната си комбинация от мивка, смесител и складово пространство, съчетани със стил и премерена елегантност.Б&S интервю

АХИМ ПОЛ: Предметите се нуждаят от повече емоция

Продуктите на Ideal Standard винаги са били част от високия клас изделия за банята, но не онзи, твърде недостижимия, с приказен външен вид, който те е страх да докоснеш, а от по-човешкия, по-непретенциозен сегмент, който блести с практичност и гарантираното си качество. Има ли промяна в  дизайнерската стратегия на концерна, имайки предвид привличането на дизайнери като Жан Нувел за създаването на ново лице на Jado, високият бранд на Ideal Standard.
– Марката Ideal Standard неотстъпно следва традициите най-вече по отношение на един критерий – качество. По отношение на дизайна аз и партньорът ми Томас Фийгъл определяме творческата концепция на ARTEFAKT. Ние подбираме дизайнерите така, че да са с различен творчески потенциал и интереси. Опитваме се да открием сегмент, да напипаме новото, да направим комплимент към предмета. Но и да комбинираме формата с функцията и да вградим в идеята нова технология. А той, дизайнът, донякъде е и автоматизиран процес – заражда се линия, създава се правило, нарушава се, после идва ново правило.

–    Каква е основната посока на дизайна за баня?
–    Минимализмът си отива и от банята. Настъпва времето на меките форми, топлите материали, цветовете и светлината. Предметите се нуждаят от повече емоция.въпросите зададе Антоанета Салфидж

Вашият коментар