Тадж Махал – приказка от мрамор за вечната любов

Хроматичен душ на Acquazzurra
DESIGN PLUS 20007
11.03.2007
Като махарани в „Оберой Амарвилас”*****
11.04.2007
Дворецът Тадж Махал - спа дестинация

Да бъдеш в Индия и да не отидеш до Агра е като да си в Рим и да не видиш папата. Това си мислех, преди да тръгна за приказната източна страна.  Старателно организирах пътуването си, казаха ми, че Агра е „близо” до Делхи. „Близо” се оказа петчасово нощно пътешествие с кола, озвучено от оркестър от клаксони, чиято какофония не спря и за миг през целия път. Horn, please, пишеше на камионите и автобусите и водачите им прилежно изпълняваха това наставление. Но сетне се убедих, че целта оправдава средствата, и за миг не съжалих за авантюрата си.

Дори и да не знаете за Агра, със сигурност сте чували за мавзолея Тадж Махал – възпявания от поетите символ на любовта между шах Джахан и съпругата му Мумтаз Махал.  С това име – Украшение на двореца, наричал всяващият страх шах Джангир бъдещата си снаха.

Легендата разказва,
че наследникът на трона принц Кхурам срещнал на пазара прекрасна девойка, в която се влюбил и която направил своя съпруга. Тогава, през далечната 1612 година, тя била на 19 години. Шах Джахан, както го наричали след коронясването му, имал голям харем, както подобава на велик владетел. Но съпрузите изпитвали толкова нежна любов един към друг, че, както написал френският лекар, философ и пътешественик Франсоа Берние, който прекарал в Индия 12 години, шахът дори не поглеждал другите жени, докато Мумтаз Махал била жива. Тя единствена от съпругите имала дори правото да придружава шаха при тежките военни походи и била единственият човек, с когото той се съветвал. За 17-те щастливи години, които прекарали заедно, тя го дарила с 13 деца. При раждането на четиринадесетото починала. Тогава била на  36-години. Това се случило във военния лагер край Бурханпур, в шатрата на шаха, който се завръщал след победоносен поход в Декан. Шахът бил сломен. Прекарал осем дни в самота в покоите си, без храна и вода. Когато се появил – състарен, прегърбен и побелял, – обявил във владенията си траур и забранил на поданиците си да слушат музика, да носят ярки дрехи, украшения и дори да слагат благовония.

След половин година той върнал тялото на любимата си жена в Агра и решил в нейна памет да изгради чуден мавзолей, с великолепие, достойно за красотата на Мумтаз Махал, и величествен като силата на тяхната любов.  Вдигнал сградата на южния бряг на река Джамна (Ямуна).  Граденето продължило цели  22 години. В него се включили над 20 хиляди души от цяла Индия. Хиляда слонове мъкнели мрамор от каменоломните, разположени на 320 км от Агра, малахитът бил внесен от Русия, сердолитът – от Багдад, а тюркоазът – от Персия и Тибет. Главният архитект Уста Иса Кхан привлякъл и чужди архитекти – венецианец и французин, чиито имена историята не помни. В мъката си шахът започнал да прави планове за втори мавзолей, на отсрещния бряг на реката. Той трябвало да е копие на Тадж Махал, но от черен мрамор и да символизира безкрайната му лична мъка. Но тук се намесили децата му. От страх, че баща им окончателно ще разори държавата, те го заточили в една от кулите на императорския дворец. Там той прекарал последните 9 години от живота си в стая, чиито прозорци гледали към Тадж Махал. И днес мекият бял мрамор пази спомена за великата любов, а превъзходната симетрия и изтънчените линии на сградата, която сякаш изплава от синевата, я правят ненадмината по своята красота. Тадж Махал дължи славата си не само на прекрасната архитектура, в която са съчетани изящество и величие, но и на романтичния ореол, създаден от легендата за безсмъртната предана романтична любов. По традиция, когато днес влюбени двойки посетят Тадж Махал, девойките се питат дали любимите им ги обичат толкова силно, колкото била обичана Мумтаз Махал.

Червеният форт,
древната крепост на Агра и някогашна резиденция на великите моголи, се намира на два километра от Тадж Махал.  Дебели стени от червен пясъчник, стремително извисяващи се бастиони, лабиринти, богато декорирани с филигранни мраморни плетеници, вътрешни покои – всичко това е крепостта на Агра. Построена е за отбранителни цели, затова е оградена с дълбок ров, а над реката се извисяват високи и мощни крепостни стени. По-късно се превръща в любима резиденция на кралете, които я дострояват с минарета, куполи и зали. Най-популярни сред тях са Перлената джамия и дворецът Джихангир и особено прекрасните градини.  
Свят на кашмир,
рисувана коприна, скъпоценни камъни и злато, каменна резба и изящни инкрустации – това е да си в Агра. Всичко това се предлага в изобилие от многобройните сергии, магазинчета и занаятчийски работилници. В някои от златарските дюкяни цените достигат нечувани върхове. И неслучайно! Това всъщност е любим източен пазар на много короновани особи и звезди от шоубизнеса. Пристигайки в Агра, човек навлиза и в света на аюрведа, благовонните масла и аромати. Стига да разполага с време и средства, тук ще му предложат цялата гама аюрведически процедури, които възстановяват тялото и пробуждат сетивата.

текст  Екатерина Геловска,
главен редактор на сп. Horemag

Вашият коментар